Poszukując odpowiednich naczyń do serwowania należy zwrócić uwagę na ich wygląd i właściwości. Bardzo duże znaczenie ma tutaj dbałość o świeżość pożywienia i higienę. Elementy powinny też odpowiadać wystrojowi i charakterowi restauracji. Jak wybrać właściwy koszyk na pieczywo do lokalu?

Koszyki na pieczywo – jakie materiały?

Pojemniki, w których serwuje się pieczywo muszą przede wszystkim zapewniać właściwy przepływ powietrza. Dzięki temu można ochronić bułki przed zbyt szybkim czerstwieniem. Zachowanie świeżości wypieków powinno mieć znaczenie w każdej restauracji. Dużą popularnością cieszą się więc modele plecione. Takie koszyki są najczęściej wykonane z wikliny. Mogą być jednak również stworzone z innych materiałów. Co warto wiedzieć na ich temat?

Oprócz popularnych i cenionych wiklinowych koszy można zdecydować się na naczynia do serwowania z rattanu lub imitujących go tworzyw sztucznych. Poszukujących odpowiednich dla siebie akcesoriów warto zwrócić uwagę na takie aspekty jak sposób czyszczenia i trwałość surowców. Znaczenie ma też wystrój przestrzeni. Klasyczne elementy z wikliny to uniwersalna opcja, która dobrze wygląda w różnych miejscach. Aranżując nowoczesną lub industrialną restaurację warto jednak rozważyć zakup koszyków metalowych.

koszyk na pieczywo

Estetyka i funkcjonalność

Koszyki na pieczywo często wyposażone są w specjalne serwetki. Te fragmenty materiału chronią pieczywo przed wypadaniem i redukują ilość okruszków na stole. Dzięki nim łatwiej jest też utrzymać higienę i zadbać o czystość samych koszyków. Poszukując odpowiednich serwetek należy upewnić się, że zostały wykonane z naturalnego materiału. Bawełna, len lub bambus zapewnią odpowiedni przepływ powietrza. Warto też zwrócić uwagę na mnogość dostępnych kolorów i wzorów. Dzięki szerokiej ofercie dopasowanie ich do zapotrzebowania nie będzie problemem.