Każda osoba pragnąca zadbać o swoją sylwetkę oraz nielubiąca spędzać dużej ilości czasu w kuchni powinna zainteresować się różnorodnymi daniami, jakie możemy wykonać z cukinii.

Wspaniałe warzywo

Cukinia tak samo, jak i pozostałe rośliny dyniowate przybyła do nas z obszarów Ameryki Południowej. Dzięki swojej bardzo niskiej kaloryczności, lekkostrawności oraz witaminom i minerałom zaskarbiła sobie uznanie milionów ludzi na całym świece.

Spożywanie bogatej w witaminę A cukinii pozwoli na zachowanie dobrego wzroku oraz wzmocni odporność. Witamina B wspomoże funkcjonowanie układu nerwowego a witamina C wesprze nasz organizm w czasie regeneracji tkanek.

Różnorodne dania

Cukinia jest warzywem, z którego można przygotować różnorodne szybkie i pożywne przekąski. Jedną z nich są placki z cukinii: https://www.mniammniam.com/placki-z-cukinii-fit-przepis, które możemy również przygotować w piekarniku. Dzięki temu nie będziemy musieli użyć oleju do smażenia i zachowamy niską kaloryczność dania. Aby przygotować sporą ilość placków (12-16) potrzebować będziemy:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwoną cebulę

– 1/2 szklanki mąki

– sól

– jajko

– nieco mleka

– przyprawy (według uznania, ale rekomenduje curry i nieco chili)

– piekarnik 😉

Przygotowanie

Zrobienie placków z cukinii to kilka minut pracy. Dokładnie umyte pod bieżącą wodą cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Z czerwoną cebulą (czerwień oprócz smaku poprawi też estetykę) postępujemy tak samo. Z tak przygotowanych składników odciskamy nadmiar wody. Wodę z cukinii możemy odcisnąć za pomocą gazy. Przygotowane składniki odkładamy do miski dodając jajko, sól, pieprz, odrobinę mleka i wcześniej przygotowaną mąkę. Możemy zastosować różne rodzaje jak mąkę pełnoziarnistą, owsianą, czy też kukurydzianą.

Następnie, na blasze z położonym na niej papierem do wypieków nakładamy przygotowane ciasto formując niewielkich rozmiarów kotleciki. Musimy uważać, aby nie były zbyt grube. Kotleciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 15 min, a następnie obracamy i trzymamy kolejne 10 min. W tym czasie kotleciki powinny nabrać pięknego złoto-brązowego koloru.