Wanilia jest niezwykle wyjątkową przyprawą, o bardzo cennych i wartościowych cechach. Nic więc dziwnego, że jest to druga najdroższa przyprawa na świecie. Ma nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale również wykazuje się wieloma właściwościami i ogromną różnorodnością zastosowania. Warto jednak pamiętać o tym (jeśli już zdecydujemy się na wydatek związany z zakupem prawdziwej wanilii), że najlepsza wanilia pochodzi z Madagaskaru oraz z Meksyku. Źródłem wanilii są strąki wanilii płaskolistnej. Wanilia występuje w różnych postaciach, każda z nich ma nieco inne cechy charakterystyczne oraz zastosowanie.

Laski wanilii to postać tej cennej przyprawy wykazująca się zdecydowanie najmocniejszym i najbogatszym aromatem. W każdej lasce wanilii znajdują się tysiące niewielkich ziarenek, stanowiących źródło smaku i aromatu. Wydobycie ziarenek z laski jest niezwykle proste – wystarczy tylko przeciąć je wzdłuż i wyskrobać nasionka.

ekstrakt wanilii

https://www.aledobre.pl/3009,Ekstrakt_waniliowy_naturalny_30_ml_Deka.html

Ekstrakt waniliowy to jedna z najdroższych postaci wanilii (pomimo swojej ceny stosowny do celów kuchennych jest niezwykle wydajny i wystarcza na bardzo długi okres czasu). Ekstrakt jest w 100% produkowany ze strąków wanilii, zalewanych alkoholem (najczęściej jest to rum bądź wódka).

Cukier waniliowy (nie należy nigdy mylić go z wątpliwej jakości cukrem wanilinowym) stanowi mieszankę cukru z nasionkami wanilii lub z jej ekstraktem. Niestety w sklepach stacjonarnych bardzo ciężko jest znaleźć ten prawdziwy cukier waniliowy, zdecydowanie częściej w sprzedaży dostępny jest cukier wanilinowy, który niestety często w swoim składzie nie ma nawet śladowej ilości wanilii. Cukier wanilinowy niemal w każdym aspekcie różni się od tego prawdziwego zawierającego wanilię. W takim przypadku zamiast wanilii pojawiają się syntetycznie wytwarzane składniki, które nie są odpowiednio aromatyczne, a czasem nawet i niezdrowe.