Przygotowywanie posiłków, szczególnie osobom młodym kojarzy się często z długim i uciążliwym procesem. Okazuje się jednak, że wcale nie musi ono takie być, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria kuchenne. Dobrym towarzyszem w kuchni będzie np. garnek typu szybkowar.

Czym jest szybkowar?

Szybkowar jest to rodzaj specjalnego garnka, który jest gruby i ciężki. Posiada on specjalną pokrywę, która jest szczelnie zamykana przez specjalny mechanizm. Pod pokrywą w trakcie gotowania wytwarzane jest duże ciśnienie, które powoduje szybki wzrost temperatury wody.

Jak gotuje się w tym garnku?

Do garnka wkładamy wszystkie składniki potrawy i podlewamy je wodą (minimalna ilość to 0,25 l, a maksymalna 2/3 objętości garnka). Trzeba też pamiętać o tym, by dodać wszystkie niezbędne przyprawy, gdyż pokrywy w trakcie gotowania nie można podnosić. Następnie szybkowar stawiamy na kuchence i podgrzewamy go. W środku powstaje para, którą naczynie wykorzystuje do gotowania.

Czas potrzebny do przygotowywania posiłków

Warzywa takie jak ziemniaki, czy marchewkę gotuje się około 8 minut, zupę jarzynową można przyrządzić już w 15 minut, natomiast rosół w 25 minut. Mięso wołowe można zrobić już w około 30 minut, a wieprzowinę i dziczyznę w 20.

Korzystając z szybkowaru trzeba pamiętać, że nie wolno otwierać pokrywy tuż po zakończeniu pracy urządzenia. Najpierw należy uchylić zawór i pozbyć się nadmiaru pary. Przed uchyleniem zaworu można ochłodzić szybkowar pod bieżącą wodą.