Zupa gulaszowa to smakowite danie, które nie tylko jest niezwykle proste w przygotowaniu, ale również bardzo sycące i rozgrzewające – idealnie więc sprawdzi się w zimne dni. Danie jest niezwykle aromatyczne, które doskonale sprawdzi się zarówno w formie pierwszego, jak i drugiego dania. 

Składniki gulaszowej

Gulaszowa to danie wieloskładnikowe, bazujące przede wszystkim na mięsie i przyprawach ( papryce słodkiej, ostrej i wędzonej). Jeśli chodzi o mięso, to w przypadku tego dania doskonale sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina. – Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa należy zadbać o to, by było ono świeże. Nie może być także zbyt tłuste, nie powinno posiadać także włókien, które negatywnie mogłyby wpłynąć na smak dania. W gulaszowej warto umieścić także:

– ziemniaki (choć ich brak nie będzie wpływał na smak zupy),

– cebulę, 

– czosnek, 

– świeżą paprykę,

– papryczkę chilli ( to opcja dla miłośników nieco ostrzejszych potraw),

– marchewkę,

– przyprawy takie jak sproszkowana słodka i ostra papryka, papryka wędzona, pieprz, sól ( przyprawy powinni być dozowane według indywidualnych potrzeb).

Przygotowanie gulaszowej

Przygotowanie zupy gulaszowej jest dość proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. Podobnie należy postąpić ze wszystkimi warzywami, które znajdą się w składzie dania. Całość należy zalać odpowiednią ilością wody i gotować przez około godzinę. Po tym czasie zupę należy doprawić zgodnie z własnymi preferencjami.