Zimne desery uwielbiane są nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. To idealna przekąska na ciepłe dni. Warto wiedzieć, że lody na patyku mogą zostać przygotowane samodzielnie. Nie potrzebujemy do tego specjalnych umiejętności kulinarnych, czy też doświadczenia. Jest to bardzo proste zadanie, a więc ciężko popełnić błąd. Oczywiście w pierwszej kolejności musimy zakupić foremki do lodów (możesz zrobić to tutaj). Wybór jest na tyle szeroki, że znalezienie odpowiedniego produktu nie będzie stanowić żadnego problemu.

Przygotowanie płynnej masy

foremki do lodówNa starcie musimy przygotować płynną masę, która po zamrożeniu stanie się naszymi lodami. W tym temacie panuje pełna dowolność. Możliwości mamy naprawdę wiele. Najlepszym źródłem przepisów jest oczywiście internet. W sieci znajdziemy wiele ciekawych receptur na domowe lody na patyku. Interesujące wydają się być lody orzechowe – do ich wykonania potrzebujemy 2 łyżek masła orzechowego, 3 bananów, 3 łyżek mleka roślinnego. Możemy również dodać kilka drobnych orzechów.

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Ważne jest, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Możemy dosłodzić masę, tak aby była ona zgodna z naszymi oczekiwaniami.

Zamrożenie lodów

Foremki do lodów wypełniamy wcześniej przygotowaną masą. Wkładamy je do zamrażalki na około trzy-cztery godziny. Możemy bez trudu sprawdzić, czy lody są już gotowe. Wymagają one dalszego mrożenia, jeśli podczas wyjmowania rusza się sam patyczek. Powinien on znajdować się w nieruchomej pozycji.

Wyjmowanie gotowych lodów z foremki bywa kłopotliwe. Musimy zwykle odczekać kilkadziesiąt sekund, a nawet kilka minut. Wiele zależy od tego, jak bardzo zostały zmrożone lody. Wiele osób poleca włożenie foremek na pięć sekund do gorącej wody. Wszystko zależy więc od tego, jak będzie nam wygodniej. Pamiętajmy, że po każdym użyciu foremki należy wyczyścić.