Sposobem na zrobienie wybornej pizzy, która będzie miała chrupki spód i wilgotną górę, jest użycie specjalnego kamienia do wypieku pizzy. Z takim kamieniem nie ma mowy o przypalonym czy też gumowym spodzie, gdyż rozprowadza on ciepło równomiernie. Pizza gotowa jest niemalże w trybie błyskawicznym, z czego klienci są bardzo zadowoleni oczywiście. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kamieni do pizzy, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Czym się kierować przy zakupie kamienia do pizzy?

pizza z kamieniaNie trzeba wcale udawać się do dobrego lokalu gastronomicznego w celu zjedzenia wybornej pizzy. Można ja przygotować także w domu. Jeśli chcemy uzyskać pizzę o wybornym smaku i z chrupkim spodem, to warto wyposażyć się w specjalny kamień do pizzy. Wybór jest spory, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Za pomocą takiego kamienia można zrobić pizzę niemalże w mgnieniu oka. Jest kilka kwestii, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze takiego kamienia do pizzy. Znacznie ma to, z jakiego materiału został wykonany kamień oraz jaki ma kształt. Do wypieku klasycznej pizzy sprawdzi się kamień okrągły, ale posiadacze dużych piekarników mogą jak najbardziej sięgnąć po kamień kwadratowy. Bardzo wytrzymałym na działanie wysokiej temperatury jest kamień granitowy. Podobnie zresztą jest z odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Kamień granitowy jest także łatwy w czyszczeniu, ale jest on znacznie droższy niż model szamotowy. Ten drugi jest także o wiele lżejszy, ale niestety mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Uwagę należy zwrócić także na wagę kamienia do pizzy, jego grubość i średnicę.