Świeży sok – Wyciskarka czy sokowirówka?

świeży sok

W kuchni powinno znajdować się wszystko, co pozwoli przyrządzić zdrowy, pyszny posiłek. Dobrze zbilansowany talerz pełen odpowiednio przygotowanych elementów to podstawa każdego dnia. Świetnym pomysłem jest również sok, przynajmniej jeden dziennie, ale tylko taki przygotowywany w domu.

Sok z wyciskarki?

świeży sok

Ostatnimi laty bardzo modne akcesoria do kuchni to wyciskarki wolnoobrotowe, które są w stanie przygotować w domowych warunkach pełnowartościowy sok nawet z.. trawy. Dosłownie każdy, nawet najmniejszy listek w takim urządzeniu będzie porządnie zmiażdżony i wyciśnięty do cna tak, aż powstanie z niego sok.

Wyciskarki wolnoobrotowe, jak sama nazwa wskazuje, nie wykorzystują do produkcji soku temperatury ani prędkości – wszystko w ich mechanizmie dąży do tego, aby nie zmniejszyć ilości witamin w owocach i warzywach, które wykorzystywane są do produkcji soku.

A może sokowirówka?

Dawniej w domach można było znaleźć przede wszystkim sokowirówki, ale dziś można śmiało stwierdzić, że nie są to urządzenia zbyt wydajne. Dla przykładu można porównać chociażby pulpę z owoców pozostałą z przygotowania soku – w przypadku wyciskarki pulpa będzie praktycznie sucha, a w przypadku wykorzystania do tego samego zadania sokowirówki prawdopodobnie na tyle mokra, że z powodzeniem będzie ją można przepuścić przez maszynkę raz jeszcze, aby otrzymać chociaż odrobinę drogocennego soku.

Przy wyborze urządzenia bardzo ważne jest, aby kierować się nie tylko designem, ale również opiniami ludzi, którzy już zdążyli z niego skorzystać.

Co warto wiedzieć na temat użytkowania garnków żeliwnych?

garnek żeliwny

Garnki to jeden z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia każdego domu. Komplet nowych gatunków to często spory wydatek, dlatego warto dobrze przemyśleć, jakie garnki sobie kupić. Dla miłośników gotowania dań mięsnych, pieczenia oraz duszenia potraw, z pewnością bardzo przydatne będą garnki żeliwne, które kupisz w AleDobre.

Ciężkie i masywne garnki żeliwne

garnek żeliwny

Garnki żeliwne są niezwykle ciężkie i masywne, wyglądają naprawdę na porządnej i rzeczywiście świetnie sprawdzają się w kuchni. Jeżeli użytkuje się je w odpowiedni sposób, będą naprawdę służyły przez długie lata. Można przygotowywać w nich potrawy również w piekarniku, szybko rozgrzewają się do wysokich temperatur i utrzymują je. To dlatego właśnie w garnkach żeliwnych jedzenie długo pozostaje ciepłe. Fantastycznie gotuje się w nich różne potrawy z mięsa, ale też klasyczne dania jednogarnkowe. Mięsa pozostają soczyste, mięciutkie, bo przyrządza jej jest naprawdę bardzo wysokich temperaturach. To właśnie dlatego obróbka termiczna trwa krótko, ale bardzo intensywnie. Z drugiej strony to właśnie w garnek żeliwny można z powodzeniem gotować też dania wymagające wielu godzin. Do garnków żeliwnych czy patelni rzadko coś przywiera.

Jak dbać o garnki żeliwne?

Garnki żeliwne zmieniają się wraz z upływem czasu, co jest zupełnie naturalnym procesem. Odpowiedni sposób trzeba przygotować jej do pierwszego użycia, a następnie pamiętać o myciu bez użytku detergentów typu płyn do mycia naczyń. Tak użytkowane, garnki żeliwne nie będą rdzewiały, przez wiele lat pozostaną najlepszą opcją do przygotowywania posiłków.

Jaki design młynków do pieprzu?

Nowoczesne młynki do pieprzu mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, dlatego też warto zwrócić na to uwagę. W tradycyjnej kuchni doskonale sprawdzą się modele, które wykonane są w całości z drewna. Osoby, które chcą postawić na drewniane młynki, powinny dokładnie upewnić się, czy drewno jest dobrze zaimpregnowane. Drewniany młynek do pieprzu może posiadać naprawdę ciekawe wzory, które pełnić będą funkcje dekoracyjne.

Jaka obudowa?

Większość czołowych producentów stawia jednak na niezawodne młynki wykonane z różnorodnych tworzyw sztucznych. Na półkach sklepowych można znaleźć modele z ceramiki albo szkła, które prezentują się naprawdę bardzo okazale. Godne polecenia są przede wszystkim młynki, które posiadają miedziane albo żelazne wykończenia. Z wiadomych przyczyn najbezpieczniejszym wyborem będą młynki wykonane ze stali nierdzewnej albo akrylu, które nawet po wielu latach użytkowania w dalszym ciągu spełniać będą swoje zadania. 

Na co zwrócić uwagę?

Z praktycznego punktu widzenia najlepiej sprawdzą się młynki, które pozwalają na bieżąco monitorować cały proces mielenia. W ten prosty sposób będzie można kontrolować poziom ziaren. Dobry młynek do przypraw: https://ostry-sklep.pl/mlynki-do-soli-i-pieprzu powinien być trwały i wykonany z materiałów, które mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Jeżeli chodzi o obudowę młynka to nie można zapominać także o jego pojemności. Osoby, które nie chcą przy każdym posiłku ponownie napełniać młynek, powinny postawić na modele o większej pojemności, które w tym konkretnym przypadku sprawdzą się najlepiej.

Czy nóż do filetowania ryb to dobry pomysł na prezent?

nóż sushi ryba

Kiedy planujemy zakup prezentu osobie, która pasjonuje się gotowaniem, niewątpliwie trafionym wyborem będzie gadżet, który usprawni jej wykonywanie określonej czynności w kuchni. Jeżeli ma być to prezent, wybierzmy coś droższego, co może nie być produktem pierwszej potrzeby, jednak posiadanie go w kuchni może okazać się naprawdę pomocne. 
Tego typu produktem może okazać się profesjonalny nóż do filetowania ryb. 

Czy nóż do filetowania ryb to dobry pomysł na prezent? 

Odpowiedź na to pytanie jest jak najbardziej twierdząca. Noże do filetowania ryb to produkty, które nie należą do najtańszych w związku z czym ich zakup jak najbardziej może zadowolić osobę, która go otrzyma.

Dodatkowo nóż do filetowania może przyczynić się do obniżenia kosztów, jakie osoba nim obdarowana ponosi na zakup filetów rybnych. Wynika to z faktu, że dzięki posiadaniu tego typu noża można kupować cała rybę, która jest tańsza od filetowanej, a następnie przygotować ją w taki sposób, jaki będzie nam najbardziej odpowiadał.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczego noża, jak i zestawu noży w związku z czym sami możemy zadecydować, którą opcję wybierzemy. Jeżeli prezent zaliczany jest do tego zaliczanego do zrzutkowych, to z cała pewnością warto jest dokonać zakupu całego zestawu, gdyż koszt rozłoży się na więcej osób, a obdarowana zestawem osoba będzie mogła cieszyć się nim w pełni, ponieważ będzie miała do wyboru kilka rodzajów noży.

Na co zwrócić uwagę wybierając wałek do ciasta?

wałek do ciasta

Wałek do ciasta jest bardzo prostym narzędziem kuchennym, ale nie oznacza to wcale, że zakupienie porządnego modelu jest prostym zadaniem. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo na jakie elementy warto zwrócić uwagę przy zakupie nowego wałka , aby nie zawiódł nas w najmniej spodziewanym momencie.

Solidny uchwyt

wałek do ciasta

Wałkowanie może zajmować naprawdę sporo czasu, dlatego też warto zwrócić uwagę na uchwyt. Jeżeli uchwyt jest mały, to osoby o większych dłoniach, mogą mieć duży dyskomfort podczas wałkowania. Warto rozejrzeć się za wałkami, które mają wyprofilowany uchwyt, dzięki czemu zdecydowanie lepiej układać będzie się on w dłoniach. Na półkach sklepowych można znaleźć wałki do ciasta, które całkowicie pozbawione są uchwytów. Niestety modele te, nie dla wszystkich osób są wygodne w użytkowaniu.

Odpowiednia powierzchnia

Wałek do ciasta powinien posiadać gładką powierzchnię roboczą, która odpowiada bezpośrednio za wałkowanie ciasta. Modele z taką powierzchnią są uniwersalne, dzięki czemu doskonale nadają się nie tylko do rozwałkowania ciasta na pizzę, ale również do przygotowania ciasta na pierogi, makarony i wiele innych dań. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej również modele, które mają wyżłobione wzorki na części roboczej. Dzięki takim wałkom można przygotować bardzo efektywne i nietypowe ciasto. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto mieć w kuchni dwa różne rodzaje wałka, dzięki czemu będzie można przygotować nie tylko klasyczne dania, ale również te wymagające finezji.

Kamień do pizzy – na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

pizza z kamienia

Sposobem na zrobienie wybornej pizzy, która będzie miała chrupki spód i wilgotną górę, jest użycie specjalnego kamienia do wypieku pizzy. Z takim kamieniem nie ma mowy o przypalonym czy też gumowym spodzie, gdyż rozprowadza on ciepło równomiernie. Pizza gotowa jest niemalże w trybie błyskawicznym, z czego klienci są bardzo zadowoleni oczywiście. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kamieni do pizzy, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Czym się kierować przy zakupie kamienia do pizzy?

pizza z kamieniaNie trzeba wcale udawać się do dobrego lokalu gastronomicznego w celu zjedzenia wybornej pizzy. Można ja przygotować także w domu. Jeśli chcemy uzyskać pizzę o wybornym smaku i z chrupkim spodem, to warto wyposażyć się w specjalny kamień do pizzy. Wybór jest spory, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Za pomocą takiego kamienia można zrobić pizzę niemalże w mgnieniu oka. Jest kilka kwestii, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze takiego kamienia do pizzy. Znacznie ma to, z jakiego materiału został wykonany kamień oraz jaki ma kształt. Do wypieku klasycznej pizzy sprawdzi się kamień okrągły, ale posiadacze dużych piekarników mogą jak najbardziej sięgnąć po kamień kwadratowy. Bardzo wytrzymałym na działanie wysokiej temperatury jest kamień granitowy. Podobnie zresztą jest z odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Kamień granitowy jest także łatwy w czyszczeniu, ale jest on znacznie droższy niż model szamotowy. Ten drugi jest także o wiele lżejszy, ale niestety mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Uwagę należy zwrócić także na wagę kamienia do pizzy, jego grubość i średnicę.