Talerze są w każdym domu i raczej trudno byłoby znaleźć kuchnię, w której nie korzystano by z nich. Dają one dużo komfortu, ale nie zawsze zastanawiamy się nad tym, jakie to korzyści wynikają z tego, że się w niej znajdują. Nie mogliśmy przejść wobec tego tematu obojętnie i zachęcamy do tego, żeby zapoznać się z naszym tekstem. Zachęcamy do lektury!
Continue readingKategoria: Do kuchni
Gdzie sprawdzą się przemysłowe krajalnice do pieczywa?
Nowoczesna krajalnica do pieczywa potrafi szybko i skutecznie kroić chleb. Dzisiaj urządzenia te powszechnie używane są w różnych miejscach – sklepach, piekarniach czy w punktach zbiorowego żywienia. Kiedy warto zdecydować się na zakup profesjonalnej krajalnicy?
Continue readingPrzygotuj pizze jak prawdziwy pizzaiolo
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań znanych na całym świecie. Zawdzięcza to swojej uniwersalności. Może być wymyślna, z fantazyjnymi i luksusowymi składnikami, ale równie dobrze smakuje jej prosta, minimalistyczna wersja z dodatkami dobrej jakości. Najważniejsze w odniesieniu kulinarnego sukcesu jeśli chodzi o pizze jest jej ciasto. Na pierwszy rzut oka banalne: mąka, drożdże, woda i sól. Jednak nie bez powodu włoscy pizzaiolo nazywają jego przygotowanie sztuką. Nie jest to jednak powód do zmartwień. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, możesz upiec mistrzowską pizze we własnej kuchni!
Continue readingDlaczego warto kupić żeliwną patelnie?
Kawa w domowym zaciszu, czyli wybieramy zaparzacz
Catering, pyszne dania i ich przygotowanie
Catering coraz bardziej zyskuje na popularności. Jest wykorzystywany do urozmaicenia imprez domowych, ale także sprawdza się znakomicie na imprezach służbowych, a także weselach, urodzinach i innych wydarzeniach. Przygotowanie dobrego cateringu, który zachwyci gości, wymaga nie tylko kreatywności, ale także dobrej jakości produktów, z których można przygotować jedzenie, a także sprzętu kuchennego.
Catering a wyposażenie gastronomiczne
Zamrażarka skrzyniowa to niemalże obowiązkowe wyposażenie dla każdej firmy, która prowadzi catering. Przechowywanie jedzenia we właściwej temperaturze jest gwarantem, że jedzenie to, kiedy zostanie podane gościom, będzie świeże i smaczne. Właśnie te aspekty zawsze powinny być najważniejsze dla osób prowadzących gastronomię. Nie można pozwolić, aby gość czymś się zatruł. Dlatego, jeżeli są jakiekolwiek wątpliwości co do świeżości jakiegoś produktu albo potrawy gotowej, należy taką potrawę wyrzucić. Jednakże z dobrze działającą zamrażarką skrzyniową na pewno to się nie zdarzy.
Co podać w cateringu?
Charakter dań podawanych w cateringu musi być dopasowany do danej imprezy. Inaczej będzie wyglądał catering na urodziny dziecka, a inaczej na rocznicę ślubu. Dzisiaj nie ma też problemu z przygotowaniem cateringu dla osób o specjalnych potrzebach, mowa oczywiście o osobach na diecie bez glutenu, bez nabiału czy też na diecie wegańskiej albo wegetariańskiej. Dania bezmięsne są już właściwie standardem.