Robot kuchenny Kenwood w kuchni

Współczesny świat bez wątpienia jest niezwykle dynamiczny i wymaga wiele od każdego, kto łączy obowiązki zawodowe z życiem prywatnym. Aby usprawnić swoje codzienne funkcjonowanie i na przykład przyspieszyć przygotowywanie domowych posiłków dla całej rodziny, warto kupić sobie dobrej jakości sprzęt AGD taki jak na przykład robot kuchenny Kenwood. Taka rzecz w kuchni może stać się prawdziwą rewolucją i wynieść gotowanie i pieczenie na zupełnie nowy wymiar.

Co zyskujesz dzięki robotowi kuchennemu Kenwood
Na współczesnego konsumenta najczęściej ważny jest nie tylko sam wygląd sprzętu, ale też jego niezawodność oraz funkcjonalność. Mówiąc językiem korzyści, co zyskuje się gdy robot kuchenny Kenwood (https://www.gastropuls.pl/roboty-kuchenne/0,kenwood) na stałe pojawia się w kuchni? Po pierwsze czas, który współcześnie jest naprawdę na wagę złota lub wręcz bezcenny. Robot kuchenny tego typu pozwala naprawdę przygotowywać posiłki dużo szybciej i zdecydowanie mniejszym nakładem sił i pracy. W tym czasie można zajmować się czymś innym lub po prostu pozwolić sobie na odrobinę relaksu przy filiżance kawy lub herbaty. Wszędzie tam, gdzie liczy się efektywność i po prostu szybkie działanie, sprawdzi się nowoczesny sprzęt AGD.

Nowe doznania kulinarne
Dzięki nowoczesnym robotą można również częściej pozwolić sobie na zupełnie nowe doznania kulinarne związane na przykład z testowaniem dań z różnych części świata. Robot jest niezwykle sprawny i wiele przydatnych funkcji, które pozwalają na przykład rozdrabniać twarde nasiona, rośliny strączkowe oraz inne tego typu produkty.

Bemary Caterina – co sprawdzić przed zakupem?

Urządzenia grzewcze wykorzystywane w branży gastronomicznej powinny być wydajne, a zarazem ergonomiczne. Trzeba liczyć się z tym, że są one intensywnie użytkowane, a więc ryzyko uszkodzenia i awarii jest większe. Właśnie dlatego tak ważne jest to, aby wybrać model wykonany z certyfikowanych tworzyw. Bemary Caterina występują w wielu rozmaitych wariantach, a więc przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie należy przeanalizować kilka czynników.

Jakość materiałów

Wśród produktów Caterina można znaleźć bemary wykonane z solidnych oraz odpornych na uszkodzenia materiałów. Z pewnością rozsądniej jest zainwestować w model wykonany ze stali nierdzewnej, gdyż pozostanie on w nienaruszonym stanie znacznie dłużej. Jest to tworzywo, które nie posiada w swoim składzie żadnych toksycznych związków. Dodatkowym atutem jest stuprocentowa odporność na wilgoć.

Produkty Caterina są przystosowane to potrzeb obiektów gastronomicznych o wysokim natężeniu ruchu. Nie trzeba więc obawiać się kłopotliwych awarii, czy też kosztownych usterek.

Bezpieczeństwo użytkowania

Bemary umożliwiają podgrzanie żywności do niemal dowolnej temperatury (jej zakres jest uzależniony od parametrów wybranego modelu). Ważne jest to, aby urządzenie zapewniało bezpieczeństwo eksploatacji. Modele marki Caterina posiadają specjalne zabezpieczenia, które chronią przed przegrzaniem.

Podczas wyboru bemaru należy również sprawdzić:
– zawór spustowy,
– rodzaj konstrukcji (mobilna/stacjonarna),
– dopuszczalną twardość wody,
– wymiary urządzenia.

Metalowe czy silikonowe? Jakie foremki do babeczek wybrać?

Każdy domowy amator pieczenia babeczek wie, że nawet posiadając najlepsze ciasto, bez odpowiednich foremek babeczek upiec się nie da. Nie każdy jednak wie, z jakiego materiału powinny te foremki być wykonane. Czy lepsze będą metalowe, czy też zdobywające coraz większa popularność foremki silikonowe?

Cechy metalowych foremek do babeczek

Foremki do babeczek metalowe są z całą pewnością najczęstszym sposobem na przygotowywanie tego przysmaku. Nie tylko są bardzo popularne i łatwo dostępne, lecz także doskonale sprawdzają się w kuchni, ponieważ dzięki nim babeczki mogą stabilnie rosnąć w piekarniku.
Oczywiście mają też wady w postaci silnego nagrzewania się oraz często sporych trudności z wyjmowaniem z nich babeczek.

Cechy silikonowych foremek do babeczek

Silikonowe foremki do babeczek to wynalazek ostatnich czasów. Wykonane z silikonu foremki są elastyczne, a więc łatwe w przechowywaniu. Materiał ten się nie nagrzewa, więc można po upieczeniu babeczki łatwo wyjąć. Dodatkowo występują one w ogromnej ilości wersji kolorów i kształtów, wiec z całą pewnością przypadną do gustu maluchom. Niestety często w przypadku tanich modeli, nie posiadają one potrzebnych atestów, które potwierdzają ich neutralność dla żywności. A pamiętać przecież trzeba, że ma się do czynienia z produktem sztucznym, który w skrajnych przypadkach może być nawet szkodliwy dla zdrowia. Z tego powodu koniecznie trzeba kupować takie silikonowe foremki do babeczek, które mają potwierdzone atesty zdrowotne.

Elektryczny młynek do pieprzu i soli – jakie są rodzaje?

Na półkach sklepowych można znaleźć bardzo wiele profesjonalnych młynków do pieprzu i soli. Pamiętać należy jednak o tym, że poszczególne modele różnią się między sobą nie tylko ceną i wyglądem, ale również wieloma innymi parametrami. Najważniejszą różnicą jest oczywiście zastosowany mechanizm mielenia.

Żarnowe młynki elektryczne

Żarnowy młynek do pieprzu i soli w dzisiejszych czasach cieszy się największym zainteresowaniem. Jak sama nazwa wskazuje głównym elementem mielącym są oczywiście żarna. Młynki tego typu pracują na podobnej zasadzie, jak tradycyjne młynki ręczne. Godne polecenia są przede wszystkim te modele, które posiadają regulacje grubości mielenia przypraw. Sporą zaletą żarnowych młynków elektrycznych jest przede wszystkim to, że nie obniżają one jakości rozdrabnianych ziarenek soli i pieprzu.

Udarowe młynki elektryczne

Na półkach sklepowych można znaleźć także udarowy młynek do soli i pieprzu. Modele tego typu wyposażone są w bardzo ostre ostrza do mielenia, które bez żadnego większego problemu poradzą sobie nawet z bardzo twardymi ziarenkami. Największą wadą udarowych młynków jest to, że niestety nie ma tutaj możliwości ustawienia grubości mielenia. Zarówno pieprz, jak i sól rozdrabniane są na drobny pył. Pamiętać należy również i o tym, że przy dłuższej pracy mechanizm mielenia może się nagrzać, co niestety powoduje automatyczną zmianę temperatury mielonych przypraw. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że zmieniają się walory smakowe oraz jakość soli i pieprzu.