Wałek do ciasta jest bardzo prostym narzędziem kuchennym, ale nie oznacza to wcale, że zakupienie porządnego modelu jest prostym zadaniem. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo na jakie elementy warto zwrócić uwagę przy zakupie nowego wałka , aby nie zawiódł nas w najmniej spodziewanym momencie.
Solidny uchwyt
Wałkowanie może zajmować naprawdę sporo czasu, dlatego też warto zwrócić uwagę na uchwyt. Jeżeli uchwyt jest mały, to osoby o większych dłoniach, mogą mieć duży dyskomfort podczas wałkowania. Warto rozejrzeć się za wałkami, które mają wyprofilowany uchwyt, dzięki czemu zdecydowanie lepiej układać będzie się on w dłoniach. Na półkach sklepowych można znaleźć wałki do ciasta, które całkowicie pozbawione są uchwytów. Niestety modele te, nie dla wszystkich osób są wygodne w użytkowaniu.
Odpowiednia powierzchnia
Wałek do ciasta powinien posiadać gładką powierzchnię roboczą, która odpowiada bezpośrednio za wałkowanie ciasta. Modele z taką powierzchnią są uniwersalne, dzięki czemu doskonale nadają się nie tylko do rozwałkowania ciasta na pizzę, ale również do przygotowania ciasta na pierogi, makarony i wiele innych dań. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej również modele, które mają wyżłobione wzorki na części roboczej. Dzięki takim wałkom można przygotować bardzo efektywne i nietypowe ciasto. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto mieć w kuchni dwa różne rodzaje wałka, dzięki czemu będzie można przygotować nie tylko klasyczne dania, ale również te wymagające finezji.