Na co zwrócić uwagę wybierając wałek do ciasta?

wałek do ciasta

Wałek do ciasta jest bardzo prostym narzędziem kuchennym, ale nie oznacza to wcale, że zakupienie porządnego modelu jest prostym zadaniem. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo na jakie elementy warto zwrócić uwagę przy zakupie nowego wałka , aby nie zawiódł nas w najmniej spodziewanym momencie.

Solidny uchwyt

wałek do ciasta

Wałkowanie może zajmować naprawdę sporo czasu, dlatego też warto zwrócić uwagę na uchwyt. Jeżeli uchwyt jest mały, to osoby o większych dłoniach, mogą mieć duży dyskomfort podczas wałkowania. Warto rozejrzeć się za wałkami, które mają wyprofilowany uchwyt, dzięki czemu zdecydowanie lepiej układać będzie się on w dłoniach. Na półkach sklepowych można znaleźć wałki do ciasta, które całkowicie pozbawione są uchwytów. Niestety modele te, nie dla wszystkich osób są wygodne w użytkowaniu.

Odpowiednia powierzchnia

Wałek do ciasta powinien posiadać gładką powierzchnię roboczą, która odpowiada bezpośrednio za wałkowanie ciasta. Modele z taką powierzchnią są uniwersalne, dzięki czemu doskonale nadają się nie tylko do rozwałkowania ciasta na pizzę, ale również do przygotowania ciasta na pierogi, makarony i wiele innych dań. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej również modele, które mają wyżłobione wzorki na części roboczej. Dzięki takim wałkom można przygotować bardzo efektywne i nietypowe ciasto. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto mieć w kuchni dwa różne rodzaje wałka, dzięki czemu będzie można przygotować nie tylko klasyczne dania, ale również te wymagające finezji.

Kamień do pizzy – na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

pizza z kamienia

Sposobem na zrobienie wybornej pizzy, która będzie miała chrupki spód i wilgotną górę, jest użycie specjalnego kamienia do wypieku pizzy. Z takim kamieniem nie ma mowy o przypalonym czy też gumowym spodzie, gdyż rozprowadza on ciepło równomiernie. Pizza gotowa jest niemalże w trybie błyskawicznym, z czego klienci są bardzo zadowoleni oczywiście. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kamieni do pizzy, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Czym się kierować przy zakupie kamienia do pizzy?

pizza z kamieniaNie trzeba wcale udawać się do dobrego lokalu gastronomicznego w celu zjedzenia wybornej pizzy. Można ja przygotować także w domu. Jeśli chcemy uzyskać pizzę o wybornym smaku i z chrupkim spodem, to warto wyposażyć się w specjalny kamień do pizzy. Wybór jest spory, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Za pomocą takiego kamienia można zrobić pizzę niemalże w mgnieniu oka. Jest kilka kwestii, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze takiego kamienia do pizzy. Znacznie ma to, z jakiego materiału został wykonany kamień oraz jaki ma kształt. Do wypieku klasycznej pizzy sprawdzi się kamień okrągły, ale posiadacze dużych piekarników mogą jak najbardziej sięgnąć po kamień kwadratowy. Bardzo wytrzymałym na działanie wysokiej temperatury jest kamień granitowy. Podobnie zresztą jest z odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Kamień granitowy jest także łatwy w czyszczeniu, ale jest on znacznie droższy niż model szamotowy. Ten drugi jest także o wiele lżejszy, ale niestety mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Uwagę należy zwrócić także na wagę kamienia do pizzy, jego grubość i średnicę.

Stylowe akcesoria do kuchni

Podstawowe wyposażenie do kuchni jest niezmienne od wielu lat. Garnki, patelnie, sitka, deski do krojenia, to podstawowe akcesoria, które muszą znaleźć się w kuchni. Bez nich przyrządzanie posiłków byłoby znacznie utrudnione, a czasem nawet niemożliwe. Obecnie wybór przyborów i akcesoriów kuchennych jest ogromny, zachwycają swoim ciekawy designem, ale warto pamiętać, że muszą być one również użyteczne.

Na co zwrócić uwagę wybierając wyposażenie do kuchni?

Wiele osób kupuje poszczególne akcesoria głównie ze względu na ich atrakcyjny wygląd, co wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem. Przybory i akcesoria nie tylko powinny ładnie się prezentować, ale muszą być praktyczne. Oczywiście obecnie można znaleźć stylowe, eleganckie akcesoria, które są funkcjonalne, to nie ulega wątpliwości.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem są przyprawniki do kuchni, który rozwiązuje problem przechowywania poszczególnych ziół. Dzięki takiemu gadżetowi można umieścić wszystkie potrzebne przyprawy w jednym miejscu, co znacznie zwiększa komfort podczas przyrządzania posiłków. Bardzo stylowo prezentują się również pojemniki na przyprawy na magnes, które przywiesza się na lodówce. Dzięki temu zioła mamy pod ręką.

Jest naprawdę wiele praktycznych rozwiązań do kuchni, z którymi warto się zapoznać, jeśli mamy w planach urządzanie, czy remont kuchni. Ważne jest to, żeby kuchnia była dopasowana do naszego trybu życia oraz przyzwyczajeń oraz upodobań domowników. Ma być ładnie, ale też praktycznie, to klucz do funkcjonalnej, eleganckiej kuchni.

Jak zrobić lody na patyku przy użyciu foremek?

Zimne desery uwielbiane są nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. To idealna przekąska na ciepłe dni. Warto wiedzieć, że lody na patyku mogą zostać przygotowane samodzielnie. Nie potrzebujemy do tego specjalnych umiejętności kulinarnych, czy też doświadczenia. Jest to bardzo proste zadanie, a więc ciężko popełnić błąd. Oczywiście w pierwszej kolejności musimy zakupić foremki do lodów (możesz zrobić to tutaj). Wybór jest na tyle szeroki, że znalezienie odpowiedniego produktu nie będzie stanowić żadnego problemu.

Przygotowanie płynnej masy

foremki do lodówNa starcie musimy przygotować płynną masę, która po zamrożeniu stanie się naszymi lodami. W tym temacie panuje pełna dowolność. Możliwości mamy naprawdę wiele. Najlepszym źródłem przepisów jest oczywiście internet. W sieci znajdziemy wiele ciekawych receptur na domowe lody na patyku. Interesujące wydają się być lody orzechowe – do ich wykonania potrzebujemy 2 łyżek masła orzechowego, 3 bananów, 3 łyżek mleka roślinnego. Możemy również dodać kilka drobnych orzechów.

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Ważne jest, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Możemy dosłodzić masę, tak aby była ona zgodna z naszymi oczekiwaniami.

Zamrożenie lodów

Foremki do lodów wypełniamy wcześniej przygotowaną masą. Wkładamy je do zamrażalki na około trzy-cztery godziny. Możemy bez trudu sprawdzić, czy lody są już gotowe. Wymagają one dalszego mrożenia, jeśli podczas wyjmowania rusza się sam patyczek. Powinien on znajdować się w nieruchomej pozycji.

Wyjmowanie gotowych lodów z foremki bywa kłopotliwe. Musimy zwykle odczekać kilkadziesiąt sekund, a nawet kilka minut. Wiele zależy od tego, jak bardzo zostały zmrożone lody. Wiele osób poleca włożenie foremek na pięć sekund do gorącej wody. Wszystko zależy więc od tego, jak będzie nam wygodniej. Pamiętajmy, że po każdym użyciu foremki należy wyczyścić.

Jakie rodzaje materiałów sprawdzają się przy gotowaniu na parze?

Starając się zachować zdrową dietę, musimy uwzględniać wszystkie czynniki środowiskowe, które mają wpływ na organizm. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że rodzaj naczyń, w których przygotowywane są potrawy, również wykazuje oddziaływanie na nasze zdrowie. Jakie materiały wykonania urządzeń do gotowania na parze posłużą nam najlepiej?

Stal, szkło czy ceramika?

Na rynku mamy do czynienia z całą gamą różnorodnych materiałów, z których produkowane są garnki. Atrakcyjną cenowo, a także bezpieczną propozycją będzie choćby wysokiej klasy stal nierdzewna. Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej jest łatwy w obsłudze oraz utrzymaniu w czystości, a jego cena stawia go w zasięgu możliwości finansowych większości osób.

Inną wartą rozważenia opcją są garnki ceramiczne oraz szklane. W ich przypadku poziom reaktywności z gotowanymi potrawami jest bliski zeru, a użycie odpornych na wysoką temperaturę materiałów gwarantuje, że nie pękną podczas gotowania. Jeśli zdecydujemy się na kupno garnka do gotowania na parze z ceramiki lub szkła, musimy jednak pamiętać, że będzie to sprzęt dość ciężki.

Inne rodzaje materiałów

Tradycyjnym akcesorium kuchennym do gotowania na parze w kuchni azjatyckiej jest parownik wykonany z bambusa. To lekkie, powszechnie dostępnie i niedrogie urządzenie, zbudowane ze sprasowanego drewna bambusowego, które możemy umieścić na szczycie dopasowane garnka z wodą. Przy użytkowaniu parowników bambusowych należy pamiętać o unikaniu mycia ich szkodliwymi detergentami oraz dokładnym suszeniu.

Kolejną ciekawą formą tego rodzaju sprzętów są parowniki wykonane z miedzi. Metal ten wykazuje znakomite właściwości przewodnictwa ciepła, z uwagi na które od wieków był cenionym materiałem do produkcji naczyń w wielu kulturach. Zbyt duża ilość miedzi przyswajana z pokarmem jest jednak toksyczna dla organizmu, dlatego takie parowniki muszą posiadać dodatkową powłokę zabezpieczającą.

Must have w każdej kuchni

foremki silikonowe

Każda perfekcyjna pani domu, przynajmniej kilka razy w miesiącu piecze różnego rodzaju specjały. By zarówno słodkie, jak i te słone rzeczy wychodziły rewelacyjnie, warto posiadać specjalnie przeznaczone do tego sprzęty, które ułatwiają nam pracę w kuchni. Co wchodzi w skład niezbędnika w każdej kuchni? O to lista, kilku bardzo przydatnych akcesoriów. Zapraszam do zapoznania się z poniższym artykułem.

Mikser

Dobry i sprawdzony mikser to niezbędnik przy przygotowywaniu ciast, babeczek, muffinek czy innych wypieków. Dzięki niemu szybko i sprawnie rozcieramy, ubijamy, urabiamy, mieszamy oraz miksujemy różnorodne składniki. Porządny mikser jest również niezastąpiony na co dzień w gotowaniu wielu potraw. Warto mieć taki sprzęt zawsze na wierzchu w swojej kuchni. To również doskonały prezent dla każdej kobiety na każdą okoliczność.

Foremki silikonowe

foremki silikonoweTakie foremki wiodą prym w ostatnich latach w wielu kuchniach. Chętnie korzystają z nich zarówno te starsze, jak i mniej doświadczone panie domu. Foremki silikonowe są łatwo dostępne – kupimy je prawie w każdym markecie a nawet w osiedlowych sklepikach czy przez internet – np. w sklepie AleDobre.pl. Ponadto ich wybór jest ogromny – posiadają różnorodne kształty, kolory oraz wzory. Dzięki nim można stworzyć ciasta w kształcie kwiatów, zwierząt oraz różnych, oryginalnych kształtów. Foremki silikonowe są łatwe w obsłudze i szybko się je czyści. Ponadto, wyciąganie ciasta nie spędza już snu z powiek wielu pań (do tradycyjnych blaszek ciasto często po upieczeniu przywiera).

Miarka kuchenna

To prawdziwy „must have” w każdej kuchni. Jest ona niezbędna również przy pieczeniu. Przy tworzeniu ciast, ciasteczek czy tortów nie zawsze można pozwolić sobie na dowolność proporcji. Dlatego też precyzyjna miarka, która odmierzy nam prawidłowa ilość mleka, mąki, oleju czy cukru jest bardzo przydatnym dodatkiem każdego cukiernika – amatora.