Po czym poznać dobrą wędlinę?

kiełbasa sucha

Trudno wyobrazić sobie stół prawdziwego Polaka bez pysznej wędliny. W kraju nad Wisłą jada się jej sporo i to w różnych postaciach. Polacy uwielbiają między innymi różnego rodzaju kiełbasy i szynki. Dużą popularnością cieszy się między innymi kiełbasa sucha. Kabanosy to jedna z najczęściej wybieranych przekąsek, którą można zaspokoić głód na przykład w pracy. Zawsze warto mieć je pod ręką lub w lodówce, bo przydają się w tych trudnych momentach, gdy pojawia się ochota na coś dobrego.

Dobrej jakości kiełbasa sucha

dobre kiełbaski


Po czym poznać wędlinę naprawdę dobrej jakości, za którą warto zapłacić odrobinę więcej? Jeden z najważniejszych wyznaczników tej jakości to po prostu zawartość mięsa na 100 g gotowego produktu. Naprawdę powinna być ona jak najwyższa. Wtedy można mówić o tym, że kiełbasa rzeczywiście została zrobiona z mięsa. Kupując opakowanie tego typu produktów warto zwrotem zwrócić uwagę na informacje zawarte na etykiecie. Jeżeli natomiast wybiera się wędlinę na wagę, o informację można poprosić osobę pracującą w sklepie. O bardzo dobrej wędlinie można mówić wtedy, gdy zawartość mięsa w 100 g gotowego produktu nie jest niższa niż około 92%.

Kiedy przydaje się sucha kiełbasa w domu


Różnego rodzaju suche wędliny to prawdziwy przysmak dla bardzo wielu osób. Kiełbasa pokrojona w cieniutkie plasterki będzie naprawdę pysznym dodatkiem do tradycyjnych kanapek. Można też pokroić w kostkę i podsmażyć do jajecznicy. Kolejny pomysł na jej wykorzystanie to po prostu przegryzanie kabanosów. Taką przekąskę lubią zabierać ze sobą na przykład osoby chodzące po górach czy wybierające się na dłuższe wypady na rower. Paczka kabanosów to bardzo treściwa przekąska wtedy, gdy powoli opada się z sił. Poza tym taka sucha kiełbasa to też bardzo ważny element tradycyjnej przekąski, jaką są koreczki, tak często robione na przykład na różnego rodzaju imprezy towarzyskie i spotkania w gronie przyjaciół. Jednym słowem to przekąski na jeden gryz, pełne smaku i aromatu, których ważnym składnikiem jest właśnie ta lubiana sucha kiełbasa.

Cajun – co to takiego?

Wiele sklepów z przyprawami posiada w swoich ofertach takie, o których istnieniu nie do końca zdawaliśmy sobie sprawę. Nie wiedząc jak jakaś przyprawa smakuje i pachnie, ciężko znać jej zastosowania. Tym razem pod lupę weźmiemy przyprawę cajun. Co to takiego, dlaczego warto ją znać i jakie są jej zastosowania?

1. Przyprawa cajun
Przyprawa cajun to mieszanka niezwykle wyselekcjonowanych przypraw, która w całości daje mocną, charakterystyczną, wyrazistą przyprawę. W jej skład wchodzą bowiem między innymi: papryka słodka, papryka chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebula, seler, sól.

2. Co warto o niej wiedzieć?
Przyprawa cajun kojarzona jest od razu z kuchnią Cayun, która to pochodzi z Luizjany, gdzie wśród smakoszy dominują potrawy na bazie ryżu, mięsa wieprzowego oraz wszystkie te z owocami morza (szczególnie krewetkami, rakami, krabami). To tu bowiem stawia się na wyrazisty, mocny, aromatyczny smak potraw, który powinien być właśnie podkreślony wyjątkowymi przyprawami.

3. Jak wygląda i smakuje?
Przyprawa cajun charakteryzuje się złotobrązowym kolorem a jej smak jest raczej ostry. Osoby, które uwielbiają pikantne przyprawy, powinny zawsze tą przyprawę mieć pod ręką. Na jej bazie można bowiem stworzyć wiele sosów i marynat. Jej cena jest bardzo atrakcyjna – w sklepach z przyprawami z całego świata oraz w internecie, można kupić ją od około 1,50 zł do 2,50 zł za około 50 gram.

Jakie właściwości ma sos beszamelowy?

Pyszne sosy są ważnym elementem każdej kuchni. To właśnie dzięki nim potrawy mogą nabrać zupełnie nowego charakteru. W chwili obecnej najbardziej uniwersalnym sosem jest beszamel według takiego przepisu, dlatego też warto dowiedzieć się o nim nieco więcej. 

Jakie właściwości ma sos?

Sos beszamelowy zawiera w swoim składzie masło, dlatego też nie można zaliczyć go do niskokalorycznych dodatków. Sos w swoim składzie zawiera również dużą ilość mleka, dlatego też jest to doskonałe źródło wapnia. W sosie beszamelowym można znaleźć również wiele witamin (A, C, B12 i D) oraz drogocennych minerałów. Mowa tutaj przede wszystkim o żelazie, magnezie i potasie. Ze względów na dużą zawartość tłuszczu i cholesterolu nie należy jednak za często spożywać sosu. 

Jakie zastosowanie?

Oryginalny sos beszamelowy może pochwalić się bardzo szerokim zastosowaniem we współczesnej kuchni. Beszamel jest doskonałą bazą do przygotowania wielu innych sosów. Można go oczywiście bezpośrednio dodawać do różnych potraw. Beszamel jest bardzo ważnym elementem lasagne. Na całym świecie dodaje się go do zapiekanek, mousaki i gotowanych warzyw. Nie można zapominać również o pysznych daniach rybnych (np. dorsza, mintaja albo soli). W polskiej kuchni sos bardzo często dodawany jest również do wielu dań mięsnych. Króluje tutaj nie tylko wołowina i jagnięcina, ale również indyk i piersi z kurczaka. Po ten niesamowity sos powinny sięgnąć również te osoby, które chcą przygotować serowe suflety. Kluczem jest przede wszystkim to, aby przygotować odpowiednią konsystencję sosu.

Cukinia w kuchni

Każda osoba pragnąca zadbać o swoją sylwetkę oraz nielubiąca spędzać dużej ilości czasu w kuchni powinna zainteresować się różnorodnymi daniami, jakie możemy wykonać z cukinii.

Wspaniałe warzywo

Cukinia tak samo, jak i pozostałe rośliny dyniowate przybyła do nas z obszarów Ameryki Południowej. Dzięki swojej bardzo niskiej kaloryczności, lekkostrawności oraz witaminom i minerałom zaskarbiła sobie uznanie milionów ludzi na całym świece.

Spożywanie bogatej w witaminę A cukinii pozwoli na zachowanie dobrego wzroku oraz wzmocni odporność. Witamina B wspomoże funkcjonowanie układu nerwowego a witamina C wesprze nasz organizm w czasie regeneracji tkanek.

Różnorodne dania

Cukinia jest warzywem, z którego można przygotować różnorodne szybkie i pożywne przekąski. Jedną z nich są placki z cukinii: https://www.mniammniam.com/placki-z-cukinii-fit-przepis, które możemy również przygotować w piekarniku. Dzięki temu nie będziemy musieli użyć oleju do smażenia i zachowamy niską kaloryczność dania. Aby przygotować sporą ilość placków (12-16) potrzebować będziemy:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwoną cebulę

– 1/2 szklanki mąki

– sól

– jajko

– nieco mleka

– przyprawy (według uznania, ale rekomenduje curry i nieco chili)

– piekarnik 😉

Przygotowanie

Zrobienie placków z cukinii to kilka minut pracy. Dokładnie umyte pod bieżącą wodą cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Z czerwoną cebulą (czerwień oprócz smaku poprawi też estetykę) postępujemy tak samo. Z tak przygotowanych składników odciskamy nadmiar wody. Wodę z cukinii możemy odcisnąć za pomocą gazy. Przygotowane składniki odkładamy do miski dodając jajko, sól, pieprz, odrobinę mleka i wcześniej przygotowaną mąkę. Możemy zastosować różne rodzaje jak mąkę pełnoziarnistą, owsianą, czy też kukurydzianą.

Następnie, na blasze z położonym na niej papierem do wypieków nakładamy przygotowane ciasto formując niewielkich rozmiarów kotleciki. Musimy uważać, aby nie były zbyt grube. Kotleciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 15 min, a następnie obracamy i trzymamy kolejne 10 min. W tym czasie kotleciki powinny nabrać pięknego złoto-brązowego koloru.