Tradycyjny niedzielny obiad

W każdym polskim domu są dania, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie niedzielę lub święto. To okazje, gdy rodzina ma więcej czasu dla siebie. Chce go spędzić wspólnie i to najlepiej – przy dobrym jedzeniu. Jak wygląda tradycyjny polski obiad?

Na pierwsze – rosół

Zwyczajowo pierwszym daniem jest rosół. Ta prosta zupa jest podawana nie tylko w domach, ale też na wielu oficjalnych uroczystościach. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjne wesele bez rosołu. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy gotować przez kilka godzin na małym ogniu kurczaka, włoszczyznę oraz wybrane zioła.

Danie główne

To danie ulega zmianom w zależności od rejonu kraju. Często podaje się ziemniaki z kotletem schabowym i mizerią z ogórków. Alternatywą są kopytka ziemniaczane (zobacz przepis od MniamMniam) z sosem pieczeniowym oraz samą pieczenią. Upiec można wiele gatunków mięsa, ale najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa, szynka lub schab w całości. Najczęściej, piecze się ją w żaroodpornym naczyniu. Wspomniane już kluski, robi się z przetartych, gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, soli i jajka. Następnie formuje się sprężystą i lepką masę. Z niej wyrabia się wałeczki, które kroi się następnie na małe kawałki. Mają one romboidalny kształt i odrobinę przypominają zwierzęce kopyta. Dalsze przygotowanie kopytek ziemniaczanych jest banalnie proste. Wrzuca się je na gotującą się wodę. Po chwili unoszą się na powierzchni. To znak, że są już gotowe. Po wyjęciu z garnka warto przelać je chłodną wodą. Czasami, przelewa się je niewielką ilością oleju, żeby się nie kleiły. Ten rodzaj klusek można podawać po odsmażeniu. Nawet jeśli, nie są one równo brązowe z obu stron to nie obniża to ich jakości, ani walorów smakowych. Do pieczeni z kluskami koniecznie należy podać również jarzynę. Porcję niezbędnych witamin może dostarczyć surówka z kapusty, z gotowanych buraczków albo po prostu ogórek kiszony. Jeśli nie mamy żadnego z tych produktów, podać można również gotowane w wodzie warzywa. Ich dodatek jest ważny, ponieważ bilansują one całe danie.

Imprezowa sałatka

Jeżeli szykujesz imprezę, na przykład z okazji urodzin lub imienin, warto podać swoim gościom coś, co ich zachwyci. Bardzo dobrą propozycją będzie sałatka, wykonana z dużej ilości warzyw. Taka kolorowa sałatka będzie nie tylko smakowała wszystkim, ale również będzie wyglądała estetycznie na stole.

Smaczna sałatka dla wszystkich

Przepis na sałatkę z gyrosa: https://www.mniammniam.com/salatka-gyros jest niesamowicie prosty, wykonuje się go bardzo szybko. Aby przygotować tą pyszną i kolorową potrawę, będziemy potrzebować przede wszystkim dużej ilości warzyw, takich jak na przykład: kukurydzę, paprykę czerwoną, paprykę zieloną, por, ogórki konserwowe, cebulę. Jeżeli chodzi o mięso, jakie występuje w sałatce, to najczęściej jest to po prostu pierś z kurczaka. Mięso wcześniej podsmażamy na patelni wraz z przyprawą do gyrosa. Dzięki temu jego smak będzie naprawdę bardzo wytrawny. Następnie układamy je na dnie miski, po czym układamy pokrojoną cebulkę i zalewamy majonezem. Kolejnym składnikiem, naszej warstwowej sałatki będzie kukurydza i ketchup, na to układamy ogórki konserwowe i inne warzywa, po czym zalewamy je pysznym majonezem połączonym z ketchupem lub śmietaną.

Różne sosy do sałatki

Sałatka gyros cechuje się przede wszystkim tym, że można do niej stosować naprawdę różne sosy. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, warto użyć chociażby ostrzejszego ketchupu, który podkreśli smak całej sałaki. Jeżeli jednak wolisz łagodniejsze smaki, to możesz wymieszać majonez ze śmietaną, w ten sposób smak majonezu będzie o wiele łagodniejszy. Śmietana również ma mniej kalorii niż majonez, wiec, jeśli ktoś jest na diecie, na pewno będzie zadowolony z takiej sałatki. Dla fanów czosnku również znajdzie się sposób, na przemycenie tego warzywa. Wystarczy do śmietany lub majonezu wycisnąć go w dużej ilości – w ten sposób otrzymamy naprawdę pyszny sos czosnkowy, który w połączeniu z tą sałatką smakuje rewelacyjnie.

Sałatka gyros to pyszna i szybka w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się podczas wielu okazji, na przykład podczas urodzin.

Pizza gluten-free

Produkty bezglutenowe są coraz bardziej popularne, ponieważ wiele osób cierpi na powszechną już nietolerancję glutenu. Pomimo wielu niedogodności żywieniowych, na rynku znajdziemy na szczęście już coraz więcej produktów bez glutenu, jak również całe przepisy na potrawy bez tego białka. Fani pizzy także nie muszą się martwić, ponieważ bez problemu znajdą przepis na pizze z własnej roboty ciastem jak ten tutaj.

Pizza gluten-free

Przepis na pizze bez glutenu opiera się na mieszance specjalnie dobranych mąk.

Składniki:

– mieszanka mąk bezglutenowych np.: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej lub z sorgo

– 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)

– 1 łyżeczka soli morskiej

– 1/2 szklanki mleka

– 1 opakowanie drożdży instant (7 g)

– 1 łyżeczka cukru

– 2 łyżki oliwy

– 2 białka jajek.

Dodatki do pizzy:

– 5-6 łyżek sosu pomidorowego

– 100 g mozzarelli w kulce + ok. 1/2 szklanki tartej mozzarelli

– 4 plasterki np. szynki parmeńskiej

– 100 g pomidorków koktajlowych

– przyprawy: suszone oregano

– świeża rukola lub bazylia.

pizza w piekarniku

Przygotowanie:

Wszystkie mąki należy ze sobą wymieszać, dodać zmielone siemię lniane i sól. W garnku należy podgrzać mleko (ma być tylko lekko ciepłe), mleko odstawić z ognia i dodać do niego drożdże i cukier, po czym dobrze wymieszać. W kolejnym etapie, do mąki należy wlewać stopniowo mleko z drożdżami, jednocześnie mieszając łyżką. Na koniec do ciasta dodać oliwę oraz białka jajek, wymieszać.

Wszystkie składniki można miksować na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut, po czym odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować 2 tortownice wyłożone papierem do pieczenia, po czym do każdej wyłożyć po połowie ciasta, rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie należy przygotować dodatki do pizzy. Piec w 230 stopni C przez 3 minuty, następnie na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać dodatkami i ponownie piec przez kolejne 7 – 8 minut.

Polskie ciasta

przykład szarlotki w cukrze pudrze

Marzysz o umileniu niedzielnego popołudnia przy kawie? Kupne słodkości to nie to samo, co własnoręcznie wykonane ciasto lub inny deser. Jeśli na co dzień nie orientujesz się w cukiernictwie- już dziś poszukaj idealnego prostego, ale przede wszystkim polskiego ciasta na każdą okazję. Warto posiadać umiejętność pieczenia, ponieważ może nam to w przyjemny sposób umilić każde ponure popołudnie. Nie ma bowiem nic lepszego od kawałka pysznego, aromatycznego i sycącego ciasta w połączeniu z naszą ulubioną kawą. Mniam!

Zatem jakie polskie ciasta warto wykonać? Hitem numer jeden wszech czasów jest szarlotka: https://www.mniammniam.com/szarlotka-na-kruchym-ciescie-przepis-tradycyjny. To jabłeczne kruche ciasto od lat gości na każdym polskim stole. To niezwykle proste do wykonania ciasto. Potrzebujesz tylko kilku rzeczy, większość z nich na pewno posiadasz w lodówce czy szafce kuchennej. Prócz ulubionej odmiany jabłek, przygotuj:

– mąkę

– żółtka

– cukier

– margarynę

– białka

– cynamon

Prawda, że niewiele? Te proste składniki pozwolą ci na uzyskanie idealnej szarlotki w półtora godziny. Kombinacji tego ciasta z jabłkami istnieje kilka. Jedna z nich to wylanie na warstwę z jabłkami ubitych na sztywno białek. To pozwoli na uzyskanie chrupiącej bezy. Palce lizać. nie ma lepszego połączenia niż owoce i beza. To z pewnością ulubiony duet każdego łakomczucha. Potwierdzam- szarlotka z bezą smakuje wyśmienicie.

Kolejna opcja wykonania szarlotki obejmuje wybór spodu pomiędzy biszkoptem lub kruchym spodem. Każdy wybór z pewnością idealnie nada smaku ciastu. Dla każdego coś dobrego. Szarlotka to takie ciasto, które smakuje wspaniale niezależnie od spodu i dodatków. Smak pysznych jabłek gra tam bowiem pierwsze skrzypce.

Teraz już wiesz jakie polskie ciasto będzie idealne na wypełnienie nudnego i smutnego wieczoru przy kawce. Nie ma na co czekać, już dziś poszukaj idealnego przepisu na to cudowne ciasto. Zadowolenie gwarantowane. Z pewnością zniknie ono ze stołu w ciągu godziny, w końcu ciepłe jest najsmaczniejsze. Do dzieła, pyszne ciasto już dziś może gościć na twoim stole!

Przepis na kotlety mielone w wersji pieczarkowo-serowej

Połączenie mięsa mielonego z pieczarkami i serem pozwala na stworzenie wybornych kotlecików, które sprawdzą się niemalże na każdą okazję. Z całą pewnością warto trochę poeksperymentować i zamiast tradycyjnych kotletów mielonych zrobić je w wersji wzbogaconej o dodatkowe składniki.

Przepis na kotlety mielone w wersji pieczarkowo-serowej

Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok pięknie pachnących kotlecików z pieczarkami i żółtym serem. Ich smak jest wyborny, dlatego też warto spróbować swoich sił i zdecydować się na zrobienie przepisu na kotlety mielone: https://www.mniammniam.com/przepis-na-kotlety-mielone z pewną modyfikacją – w wersji pieczarkowo-serowej. Zadowolenie wszystkich domowników jest gwarantowane. Takie kotleciki można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem czy nawet makaronem. Do przygotowania tej wybornej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

400g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub wieprzowo-wołowego, jajka, kajzerki, dziesięciu pieczarek, natki pietruszki, ośmiu łyżek bułki tartej, 60g sera żółtego w całości, przyprawy do mięsa mielonego, pieprzu i oleju.

Wykonanie: pierwszym krokiem jest namoczenie naszej kajzerki w mleku. Potem można przejść do posiekania natki pietruszki. Następnym etapem jest przełożenie mięsa mielonego do miski i dodanie do niego jajka oraz odciśniętej z mleka kajzerki. Całość doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Kolejnym krokiem jest starcie pieczarek i sera na tarce – najlepiej jest zrobić to na tarce o grubych oczkach. Potem przechodzimy do podsmażenia naszych pieczarek i doprawienia ich do smaku. Po wystudzeniu pieczarek dodajemy do nich starty ser, natkę pietruszki i bułkę tartą, po czym mieszamy całość.

Z naszej mięsnej masy wydzielamy cztery części i do każdej z nich nakładamy farsz z pieczarek. Bardzo ważną kwestią jest to, aby dokładnie okleić nałożony farsz mięsem. Potem formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy. W zależności od tego jak duże wyjdą nam kotleciki mielone, czas potrzebny do ich przyrumienienia zajmuje zwykle od sześciu do ośmiu minut z każdej strony. Kotlety pieczarkowo-serowe smakują najlepiej na ciepło, gdyż pod wpływem temperatury żółty ser staje się ciągnący.

Pielimieni, czebureki i solianka – bogactwa kuchni rosyjskiej

Kuchnia rosyjska nie należy do najbardziej wyszukanych, ale jej dania słyną na cały świat. Jest to kuchnia prosta i kiedyś składała się z tego co człowiek potrafił sam upolować lub wyhodować. Tradycje te przetrwały do dzisiaj. Rosyjskie dania głównie bazują na mące, świeżych warzywach, grzybach, kaszy oraz mięsie. Jednak pomimo swej prostoty są w stanie zaspokoić niejedne wymagające podniebienia.

Solianka

Niewątpliwie królowa wszystkich zup. Bezkonkurencyjna i niepowtarzalna, była przez wieki daniem typowo chłopskim. Jest daniem specyficznym i ciężko ją do czegokolwiek porównać. Posiada słodko-kwaskowaty smak o mocno ziołowym aromacie. Przygotowuje się ją na mięsnym, rybnym lub grzybowym wywarze. Do tradycyjnej solianki dodaje się sok z cytryny lub kwas chlebowy oraz wodę z kiszonych ogórków. Całość wykańcza się łyżką kwaśnej śmietany.

Olivier

Tradycyjna sałatka, bez której Rosjanie nie potrafią wyobrazić sobie sylwestra. Jej nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szefa kuchni pochodzącego z Moskwy. Składa się ona z drobno pokrojonej kiełbasy, ogórków kiszonych, gotowanych ziemniaków, marchewki oraz groszku. Do składników na końcu dodaje się koperek oraz majonez. Przypomina ona smakiem polską sałatkę warzywną.

przygotowywanie pierogów

Pielmieni

Najbardziej znane danie podawane w Rosji. Nazwa ta dosłownie oznacza chlebowe ucho. Są to pierożki gotowane w rosole, faszerowane baraniną, wołowiną lub wieprzowiną. Przepis na ciasto na smaczne pierogi jest bardzo prosty. To mąka, woda oraz jajko. Podaje się je z masłem, musztardą lub majonezem. W Rosji panuje tradycja lepienia pierogów całą rodziną i robienia dużych zapasów tego specjału.

Czebureki

Znane bardzo dobrze w kuchni rosyjskiej, lecz tradycyjnie jest to przysmak tatarski. Są to po prostu smażone pierogi z mięsem. Do zrobienia ciasta na pierogi czebureki potrzebujemy mąki, wody, jajka oraz soli. Konsystencja ciasta bardzo przypomina polskie ciasto ptysiowe.

Rosyjska kuchnia w wielu przypadkach podobna jest do kuchni polskiej. Z upływem lat zyskuje ona coraz większą popularność na świecie. Istnieje już wiele tematycznych restauracji serwujących rosyjskie specjały, gdzie możemy spróbować najlepszych dań.