Do zrobienia prawdziwej pizzy potrzebne są różne akcesoria, z których najpopularniejsze są łopaty do chleba i pizzy. W tym artykule przyjrzymy się, czym są łopaty do pizzy i jak wybrać te właściwe.
Łopata do pizzy — dobór materiału
Istnieją trzy rodzaje materiałów, z których można stworzyć łopaty do pizzy:
- Drewniana łopata do pizzy to prawdziwy klasyk, w tradycyjnych pizzeriach zawsze używa się drewna. Natomiast my polecamy go do użytku domowego. Drewno to naturalny, przyjazny środowisku materiał, który dobrze komponuje się z żywnością i w żaden sposób na nią nie wpływa.
- Stalowe łopaty do pizzy są dobre ze względu na ich długą żywotność, jednak są bardzo ciężkie i grzechoczą, jeśli przypadkowo je upuścisz. Modele te są zazwyczaj wykorzystywane w profesjonalnych kuchniach.
- Aluminiowe łopaty do pizzy są lekkie i odporne na zużycie, ale jeśli są wykonane z materiału niskiej jakości, mogą się wyginać.
Łopaty do pizzy — płaskie czy perforowane?
Klasyczna łopata do pizzy jest płaska i nie posiada otworów, jedynie niewielki skos wokół krawędzi. Produkty te są jak najbardziej stabilne i uwielbiane przez tych, którzy preferują tradycyjne podejście i chcą gotować prawdziwą pizzę w swoich domach.
Perforowane szpatułki są lekkie i elastyczne, a ich zaletą jest to, że łatwo zrzucają mąkę, zanim pizza trafi do pieca. Nadają się raczej do profesjonalnych kuchni.
Łopata do pizzy — kształt
Częściej producenci wykonują łopaty w kształcie prostokątnym lub okrągłym:
- Prostokątne są łatwe i wygodne w pracy, nie wymagają żadnych umiejętności, poradzi sobie z tym nawet nowicjusz, pizza zgrabnie się zbiera, wygodnie rozprowadza się po całej powierzchni, dzięki dużej gęstości i łatwo ładuje do pieca;
- Okrągłe łopaty wymagają pewnego doświadczenia i przyzwyczajenia, ale zaletą jest to, że pizzę można ustawić dokładnie na środku pieca.