Wśród urządzeń umożliwiających przygotowanie lodów pojawia się wiele egzemplarzy o różnych parametrach. Do najbardziej popularnych zaliczyć można duże maszyny wykorzystywane w lokalach gastronomicznych. Zarówno osoby poszukujące tego typu sprzętów, jak i planujące przygotowywać mniejsze porcje deserów we własnych domach, powinny zainteresować się właściwościami poszczególnych urządzeń. Jak wybrać dobrą maszynę do lodów?

Maszyny do domowych deserów

Przedmioty z tej kategorii to zwykle niewielkie urządzenia, które łatwo jest ustawić w kuchni. Odpowiednie akcesorium powinno być przede wszystkim dopasowane do zapotrzebowania użytkowników. Warto wiedzieć, czym różnią się poszczególne modele. Jednym z często wybieranych rozwiązań jest ręczna maszyna do lodów (tu). W jej przypadku w misie chłodzącej znajduje się mieszadło, które napędzane jest siłą mięśni. Masę miesza się kręcąc korbką. System chłodzenia w takich sprzętach związany jest zwykle z płynem umieszczonym w podwójnych ściankach misy. Przed użyciem konieczne jest zamrożenie przedmiotu. Zaletami takich modeli są przede wszystkim lekkość, niewielki rozmiar i stosunkowo niska cena. Co warto wiedzieć o pozostałych rodzajach?

Domowy automat do lodów

Wiele osób decyduje się też na urządzenia działające automatycznie. Do mieszania wykorzystywana jest tutaj energia elektryczna. Po umieszczeniu składników w misie wystarczy uruchomić przedmiot i odczekać, aż praca będzie skończona. Modele z tej kategorii mogą być chłodzone w zamrażarce lub posiadać własny kompresor. Te bardziej zaawansowane przypominają działaniem lodówki. Chłód wytwarzany jest przez sam sprzęt, dlatego też korzystanie z maszyny nie wymaga żadnych dodatkowych działań. Przedmioty z tej kategorii są zwykle droższe. Będą też lepszym wyborem dla osób, którym nie przeszkadza nieco większy rozmiar sprzętu.

Jak wybrać maszynę do lodziarni?

Osoby poszukujące urządzenia do produkcji lodów w lokalu gastronomicznym powinny w pierwszej kolejności zastanowić się nad tym, do czego dana maszyna będzie przeznaczona. Masy dzielone na gałki, lody włoskie lub tajskie powstają bowiem w innych urządzeniach. Należy przemyśleć też dopasowanie odpowiedniej pojemności zbiorników i mocy maszyny. Poszukując elementu, który okaże się funkcjonalnym wyborem nie należy zapominać o tym, aby był wykonany z wysokiej jakości odpornych na uszkodzenia materiałów. Warto sprawdzić również, czy maszynę łatwo się czyści. Do chętnie wybieranych należą ponadto urządzenia wyposażone w kółka. Podjęcie przemyślanej decyzji pozwoli dokonać korzystnego zakupu.