Dobry piec do pizzy to inwestycja na lata, dlatego też tym bardziej warto postawić na wysokiej jakości sprzęt, który nie zawiedzie w najmniej spodziewanym momencie. Aby wybrać porządny piec, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów, które dokładnie opisano w niniejszym artykule.

Jakie są najważniejsze parametry?

Wybierając dobry piec do pizzy (https://www.gastropuls.pl/piece-do-pizzy), należy zwrócić uwagę na jego wydajność. W zależności od potrzeb danego lokalu gastronomicznego można wybrać modele, które umożliwiają przygotowanie od 1 do nawet 20 pizz w tym samym czasie. Kolejnymi parametrami, na które należy zwrócić uwagę, jest pojemność i moc grzewcza. Jak łatwo się domyślić, im większa moc tym oczywiście wzrasta szybkość przygotowania poszczególnych potrwa. Pamiętać należy jednak o tym, że większa moc urządzenia znacząco zwiększa wszelkie koszty związane z eksploatacją. Przy zakupach warto zwrócić uwagę na szybkość i pojemność komór. Lokale gastronomiczne, które specjalizują się w produkcji włoskich dań na wynos, powinny postawić na modele z większą ilością komór.

O czym należy pamiętać?

Jak wspomniano we wstępie, piec do pizzy służyć będzie przez kilkanaście lat, dlatego też koniecznie musi być wykonany z wysokiej jakości materiałów. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, aby zwrócić uwagę na warunki serwisowania. Wymiana zepsutych części może generować naprawdę duże wydatki. Najbezpieczniejszym wyborem jest postawienie na oryginalne urządzenia od renomowanych producentów, na które udzielana jest długa gwarancja. Warto sprawdzić także, czy nie będzie problemów z dostępem do części zamiennych. Przy piecach od mało znanych firm mogą pojawić się mniejsze lub większe problemy. W mniejszych lokalach gastronomicznych jest bardzo mało wolnej przestrzeni do zagospodarowania, dlatego też tym bardziej warto zwrócić uwagę na wymiary.

Piece na gaz czy na prąd?

Na samym końcu warto wspomnieć o tym, aby zwrócić uwagę na to, w jaki sposób jest zasilany piec do pizzy. Największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście piece na gaz albo zwykłe piece na prąd. Jak powszechnie wiadomo piece gazowe są zdecydowanie bardziej ekonomiczne. Największym atutem pieców elektrycznych jest z kolei ich niesamowita wydajność. W najlepszych restauracjach stosuje się najczęściej gazowe modele, co jest oczywiście najlepszym potwierdzeniem ich wysokiej jakości wykonania. Osoby, które nie wiedzą, na jaki piec do pizzy postawić mogą zawsze skorzystać z fachowego doradztwa sprzedawcy. Warto wspomnieć o tym, aby rozglądać się za modelami, które są dość łatwe w utrzymaniu czystości, dzięki czemu będzie można zaoszczędzić sporo cennego czasu.