Zupa to nieodłączny element każdego obiadu, szczególne tego eleganckiego wśród zaproszonych gości. Podawana jest jako pierwsza, przez co zazwyczaj pozwala zaspokoić pierwszy głód. W zależności od jej rodzaju i upodobań domowników można ją serwować na wiele sposobów, dzięki czemu nawet zwykły bulion może stać się ciekawym daniem.
Podstawowe naczynie do podawania zup
Do niedawna podstawowym i niezastąpionym naczyniem do serwowania zup był talerz głęboki. Do tej pory stosowany jest w wielu polskich domach, szczególnie do podawania klasycznych zup – rosołu z makaronem, zup warzywnych, barszczu z uszkami, żurki itp. Talerze głębokie dostępne są w wielu ciekawych wzorach i kolorach, przez co zawsze wyglądają elegancko na stole, a do tego są praktyczne.
Bulionówka miseczka z uszami
Podczas podawania tzw. czystych zup coraz częściej głębokie talerze zastępowane są bulionówkami. Swoje zastosowanie znajdują przede wszystkim podczas serwowania bulionu, barszczu czerwonego, gdzie dodatkiem są zazwyczaj paszteciki lub krokiety.
Podczas podawania takiego dania należy pamiętać, że tego typu zupy spożywa się bez użycia dodatkowych sztućców. Flaczarki bulionówki do zupy (zobacz te) powinny zatem stać na czystym talerzyku wyłożonym serwetką, aby zapobiec ewentualnemu poplamieniu wystroju stołu.
Filiżanki
Filiżanki do zup to bardzo elegancka propozycja w świecie serwisów obiadowych, która od niedawna wykorzystywana jest podczas proszonych obiadów. W nich podaje się najczęściej zupy typu krem, do których dodatkiem są grzanki lub groszek ptysiowy. Najpopularniejsze są te wykonane z porcelany, z jednym uchem w kolorze śnieżnobiałym.