Aceto balsamico to jeden z największych skarbów narodowej kuchni włoskiej. Nie bez kozery nazywany jest „czarnym złotem”, a cena za mały pojemnik oryginalnego octu balsamicznego potrafi sięgać nawet 70 euro.

Ocet balsamiczny
Ocet balsamiczny 250 ml – zobacz więcej na AleDobre.pl

Specyfik ten sprzedaje się w buteleczkach o pojemności jedynie 100 ml – zgodnie z włoskim przysłowiem, że najlepsze wino jest zawsze w małej butelce. Cena za tak małą ilość produktu może szokować, jednak doskonały smak wysokiej jakości wyrobu potrafi wynagrodzić tę – wydawałoby się – wygórowaną cenę.

Ocet balsamiczy zawdzięcza jest tak drogi przede wszystkim ze względu na długość i skomplikowanie procesu produkcji. Skoro setki euro za butelkę dobrego wina nas nie szokują, to nie powinna nas dziwić również cena tego ciemnobrązowego gęstego i aromatycznego płynu. Do uzyskania najwyższej jakości produktu potrzeba nawet 25 lat leżakowania w beczkach z odpowiednio sezonowanego drewna. Wysiłek ten jest jednak ze wszech miar opłacalny, ponieważ smaku, który wytwarza się podczas tak długiego leżakowania, nie da się w żaden sposób podrobić. Na rynku mnóstwo jest syropów i sosów balsamicznych. Są one jednak jedynie cieniem oryginalnego produktu. Kto raz spróbuje czarnego złota, już nigdy nie będzie chciał jeść mozzarelli polanej wyrobem balsamicznopodobnym.