Do przygotowania koktajli potrzebne są specjalne narzędzia, zwane barowymi. Liczba narzędzi zależy od wykonywanego zadania i poziomu umiejętności barmana. Artykuł zawiera krótki opis głównych elementów i pomaga początkującym w orientacji podczas wyposażania domowego baru: co kupić w pierwszej kolejności, a z czym można poczekać do następnego razu.

Obowiązkowe i opcjonalne akcesoria barmańskie

Podział na wyposażenie obowiązkowe i opcjonalne akcesoria barmańskie jest warunkowy, ponieważ nawet shaker można zastąpić litrowym szklanym słoikiem z otworami w pokrywce, gotowym do nalania koktajlu do kubka na herbatę.

Istnieje jednak różnica w podejściu do procesu mieszania płynów alkoholowych i przyrządzania koktajli: dla barmana ważne jest nie tylko przestrzeganie proporcji i technologii przepisu, ale także dbałość o estetykę, co sprawia, że cały proces staje się widowiskiem.

Najlepiej nie oszczędzać na sprzęcie, ponieważ inwestycja się zwróci, w celu skomplementowania profesjonalnych akcesoriów barmańskich warto zamówić wszystko online.

Podstawowe narzędzia barowe

shaker do drinkówWytrząsarka to pojemnik do mieszania składników (często o różnej gęstości). Zaletą tej konstrukcji jest łatwość użycia, ale są też pewne wady. Pierwsza z nich polega na tym, że lód powoduje szybkie schłodzenie metalu, co sprawia, że zdejmowane części przyklejają się do siebie i ich rozdzielenie w odpowiednim czasie może być trudne.

Blender do kruszenia lodu

Mimo istnienia specjalnych maszyn do kruszenia lodu, niektórzy barmani przestawili się na ręczne kruszenie lodu. Dzieje się tak dlatego, że bloki lodu o nieregularnych kształtach wystające ze szklanki to raz, że są piękne, a dwa, że nadają napojom odrobinę ręcznego wyrafinowania.

Do wyposażenia baru można również zaliczyć plastikowe tace z gumową powłoką, używane przez kelnerów do serwowania drinków, gumowe maty i siatki do utrzymania czystości w miejscu pracy, szczypce do lodu i cukru, wiaderka do lodu i wiele innych przydatnych przedmiotów.