Zdjęcie na polu lawendy to bardzo piękna pamiątka. Lawenda nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale od wieków znane są jej prozdrowotne właściwości wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Co zawiera lawenda?

Lawenda to niewielki krzew kwitnący od czerwca do lipca. Jej kwiaty, w zależności od odmiany, mają kolor fioletowy (różne odcienie), niebieski, różowy lub biały. To właśnie kwiaty zawierają najwięcej substancji odżywczych. Wśród nich znajdują się garbniki, fitosterole, kumaryny, titerpeny, antocyjany, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Na szczególną uwagę zasługuje zawarty w lawendzie olejek eteryczny, który znalazł szerokie zastosowanie.

To właśnie dzięki niemu lawenda przyciąga pszczoły, ale równocześnie odstrasza komary, muszki czy mole.

Zastosowanie lawendy

Właściwości lawendy sprawiają, że ma ona szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz w kuchni. Wykorzystywane są zarówno świeże, jak i suszone kwiaty lawendy.

Ze względu na słodki smak z lekko kwasową nutą świeża lawenda jest doskonałym dodatkiem do domowych dżemów, soków, deserów oraz ciast. Lawendowa lemoniada z dodatkiem cytryny doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Miód lawendowy ma największe właściwości prozdrowotne z wszystkich miodów.

Olejek lawendowy ma zastosowanie w aromaterapii do masaży relaksacyjnych oraz w zmniejszaniu napięcia nerwowego. Wystarczy dodać kilka kropel do wieczornej kąpieli, by skutecznie zmniejszyć stres po całym dniu.

Jeszcze większe zastosowanie ma suszona lawenda. Znajduje się w składzie popularnej przyprawy stosowanej w kuchni, ziół prowansalskich. Bardzo dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem oraz szałwią.

Suszona lawenda to doskonała baza do sporządzania zdrowotnych herbatek, które:

  • zmniejszają napięcie nerwowe,
  • pobudzają układ trawienny,
  • działają moczopędnie,
  • ułatwiają zasypianie,
  • łagodzą dolegliwości skórne,
  • wzmacniają włosy.

Lawenda dodawana jest do wielu kosmetyków (toniki, kremy, mydełka, szampony) nie tylko ze względu na bardzo przyjemny zapach, ale także ze względu opóźnienie procesu starzenia się skóry.