Pizza to jedno z najpopularniejszych dań znanych na całym świecie. Zawdzięcza to swojej uniwersalności. Może być wymyślna, z fantazyjnymi i luksusowymi składnikami, ale równie dobrze smakuje jej prosta, minimalistyczna wersja z dodatkami dobrej jakości. Najważniejsze w odniesieniu kulinarnego sukcesu jeśli chodzi o pizze jest jej ciasto. Na pierwszy rzut oka banalne: mąka, drożdże, woda i sól. Jednak nie bez powodu włoscy pizzaiolo nazywają jego przygotowanie sztuką. Nie jest to jednak powód do zmartwień. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, możesz upiec mistrzowską pizze we własnej kuchni!

Podstawy ciasta na pizze

łopata do pizzy

Składniki do przygotowania tradycyjnego ciasta na pizze nie są skomplikowane. Jego pyszność tkwi w technice ugniatania i czasie. Aby ciasto miało odpowiednią strukturę należy wykonywać szybkie i zdecydowane ruchy koliste w jego wyrabianiu. Następnie trzeba dać ciastu czas, w którym drożdże będą mogły pracować na wyjątkowy smak. Może to trwać nawet 24 godziny! Po przygotowaniu sosu i składników, przychodzi czas na pieczenie, przy którym niezbędna będzie łopata do pizzy.

Prawidłowe pieczenie

Prawdziwe ciasto na pizze jest cienkie. Dlatego bez łopaty do pizzy się nie obejdzie. Nie ma innej możliwości aby bezpiecznie przenieść pizze z ułożonymi dodatkami do piekarnika, bez rozerwania jej delikatnej formy. Wyciągnięcie jej bez odpowiedniej łopaty również będzie nie lada wyzwaniem, ponieważ pizze prawidłowo piecze się w najwyższej możliwej do uzyskania w piekarniku temperaturze. Na szczęście na rynku można znaleźć różne łopaty do pizzy, drewniane i metalowe, w zależności od potrzeb i preferencji.