Często przy wyborze patelni pojawia się pytanie – którą wybrać? Do łask powoli wracają patelnie żeliwne, dlatego coraz więcej osób zastanawia się, czy nie zrezygnować z teflonowych odpowiedników na rzecz żeliwa cenionego już od wielu pokoleń. Jakie są wady i zalety takich patelni?

Podstawowe zalety

Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, podczas smażenia nie wydzielają się z niej więc substancje szkodliwe dla zdrowia, jak ma to miejsce w przypadku niektórych odpowiedników – taka jest właśnie odpowiednia patelnia z żeliwa. Wręcz przeciwnie – podczas smażenia z żeliwa wytrąca się śladowa ilość żelaza potrzebnego ludzkiemu organizmowi. Dodatkowo tego rodzaju patelnie długo trzymają ciepło. Oznacza to, że pozostawione na nich potrawy nie wystygną szybko i będą nadawały się do serwowania nawet, gdy kuchenka od dłuższego czasu jest już wyłączona. Patelnie żeliwne są również niezwykle trwałe – nie zużywają się tak szybko jak ich współczesne odpowiedniki, a można nawet powiedzieć, że z czasem zyskują na wartości.

A wady?

Patelnie żeliwne są przede wszystkim bardzo ciężkie. Mogą ważyć nawet do trzech kilogramów. Co prawda tak duża waga zapewnia większą stabilność, ale jednocześnie ciężką patelnię w razie potrzeby trudno przenieść. Przy smażeniu na patelniach żeliwnych łatwiej także o przypalenie czy przywieranie jedzenia, co dla wielu osób może być dużym utrudnieniem.