Piwo podawane jest w wielu naczyniach. Najbardziej znane to oczywiście kufle i pokale. Większość osób słyszała także o kieliszkach do piwa. Jakie cechy musi spełniać szklanka, żeby być idealną do serwowania w niej piwa?
Przezroczyste ścianki
Najczęstszym materiałem, z jakiego wykonuje się szklanki i kufle do piwa, jest szkło. Materiał ten posiada kilka zalet. Po pierwsze istnieje możliwość przetopienia szkła, po drugie szkło jest stosunkowo tanie. Trzecim argumentem, który przemawia za tym wyborem jest fakt, że szkło jest łatwe w utrzymaniu w czystości, więc barmani nie muszą wykonywać dodatkowej pracy. Ostatnim atutem tego materiału jest przezroczystość. Przez to, że pokal do piwa jest przezroczysty, można dokładnie zobaczyć barwę zamówionego piwa.
Pod odpowiednim kątem
Szklanka kufel do piwa przyjmuje zwykle kształt podłużny, smukły, który umożliwia nalewanie trunku po ściance. Wypełnianie naczynia taką techniką ma na celu zredukowanie tworzącej się piany. Piany powinno być mniej więcej na dwa palce – wtedy można się bez trudu napić, a jednocześnie zabezpiecza trunek przed zbyt szybkim wygazowaniem. Warto jednak mieć na uwadze, że żeby taki sposób zadziałał, to powinno się jeszcze zwilżyć ścianki szklanki.
Dzięki odpowiedniemu zaprojektowaniu naczyń, w których podaje się piwo, można nie tylko przed spożyciem przyjrzeć się barwie napoju. Kufle i pokale sprawiają, że gaz dłużej utrzymuje się wewnątrz cieczy, dzięki czemu dłużej utrzyma swoje pierwotne walory smakowe. Wszystko po to, żeby piwo trafiło w jak najlepszej formie wprost do ust klienta. Zarówno w formie wizualnej, jak i smakowej.