znakomita przyprawa jaką jest laska wanilii

Wanilia nie jest niczym innym, jak owocem rośliny z rodziny storczykowatych. Na zdjęciach często przedstawia się ją w postaci żółtego, egzotycznego kwiatu. W rzeczywistości tan kwiat pachnie mało intensywnie i słabo, dopiero po zapyleniu przez pszczoły tworzy się z niego strąk, którzy do pełni aromatu dojrzewa przez nawet kilka miesięcy. Zielone strączki zbiera się, by później poddać je procesowi naturalnej fermentacji. Stąd właśnie bierze się ciemna laska wanilii Ale Dobre, którą znaleźć można na sklepowych półkach.

Cena wanilii

Uprawa wanilii jest skomplikowana i trudna. Na większości plantacji kwiaty trzeba zapylać ręcznie. Dlatego jest ona drugą, zaraz po szafranie, najdroższą przyprawą świata. Z pewnością jest jednak warta swojej ceny.

Jak wybrać wanilię dobrej jakości?

W sklepach znaleźć można wiele rodzajów lasek wanilii, trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać te najlepszej jakości. Dobra laska wanilii jest ciemna, długa, mięsista i wilgotna. Najlepiej wybierać laski najdłuższe – te krótsze są mniej wartościowe.

Laski sprzedawane są w szklanych lub plastikowych rurkach, które chronią je przed wyschnięciem. W lodówce można przechowywać ją nawet przez kilka miesięcy. .

Smak wanilii

Smak laski wanilii bywa naprawdę różny – od słodkiego, poprzez lekko gorzki z dymnym posmakiem, nieco karmelowy. Sprawia to, że najczęściej stosowana jest w cukiernictwie. Używa się jej jako dodatku do mas i kremów.

Co ciekawe, wiele mistrzów kucharskich stosuje wanilię również jako dodatek do mięs czy ryb. W tym przypadku należy jednak zachować umiar i pamiętać, że ma ona jedynie delikatnie podbijać smak potrawy, a nie ją zdominować.

Wiele osób nie wyobraża sobie kawy bez dodatku wanilii. Warto jednak pamiętać, że dostępny w sklepach aromatyzowany cukier niewiele ma wspólnego z prawdziwą wanilią i jest on jedynie sztucznym dodatkiem.