Jakie właściwości ma sos beszamelowy?

Pyszne sosy są ważnym elementem każdej kuchni. To właśnie dzięki nim potrawy mogą nabrać zupełnie nowego charakteru. W chwili obecnej najbardziej uniwersalnym sosem jest beszamel według takiego przepisu, dlatego też warto dowiedzieć się o nim nieco więcej. 

Jakie właściwości ma sos?

Sos beszamelowy zawiera w swoim składzie masło, dlatego też nie można zaliczyć go do niskokalorycznych dodatków. Sos w swoim składzie zawiera również dużą ilość mleka, dlatego też jest to doskonałe źródło wapnia. W sosie beszamelowym można znaleźć również wiele witamin (A, C, B12 i D) oraz drogocennych minerałów. Mowa tutaj przede wszystkim o żelazie, magnezie i potasie. Ze względów na dużą zawartość tłuszczu i cholesterolu nie należy jednak za często spożywać sosu. 

Jakie zastosowanie?

Oryginalny sos beszamelowy może pochwalić się bardzo szerokim zastosowaniem we współczesnej kuchni. Beszamel jest doskonałą bazą do przygotowania wielu innych sosów. Można go oczywiście bezpośrednio dodawać do różnych potraw. Beszamel jest bardzo ważnym elementem lasagne. Na całym świecie dodaje się go do zapiekanek, mousaki i gotowanych warzyw. Nie można zapominać również o pysznych daniach rybnych (np. dorsza, mintaja albo soli). W polskiej kuchni sos bardzo często dodawany jest również do wielu dań mięsnych. Króluje tutaj nie tylko wołowina i jagnięcina, ale również indyk i piersi z kurczaka. Po ten niesamowity sos powinny sięgnąć również te osoby, które chcą przygotować serowe suflety. Kluczem jest przede wszystkim to, aby przygotować odpowiednią konsystencję sosu.

Cukinia w kuchni

Każda osoba pragnąca zadbać o swoją sylwetkę oraz nielubiąca spędzać dużej ilości czasu w kuchni powinna zainteresować się różnorodnymi daniami, jakie możemy wykonać z cukinii.

Wspaniałe warzywo

Cukinia tak samo, jak i pozostałe rośliny dyniowate przybyła do nas z obszarów Ameryki Południowej. Dzięki swojej bardzo niskiej kaloryczności, lekkostrawności oraz witaminom i minerałom zaskarbiła sobie uznanie milionów ludzi na całym świece.

Spożywanie bogatej w witaminę A cukinii pozwoli na zachowanie dobrego wzroku oraz wzmocni odporność. Witamina B wspomoże funkcjonowanie układu nerwowego a witamina C wesprze nasz organizm w czasie regeneracji tkanek.

Różnorodne dania

Cukinia jest warzywem, z którego można przygotować różnorodne szybkie i pożywne przekąski. Jedną z nich są placki z cukinii: https://www.mniammniam.com/placki-z-cukinii-fit-przepis, które możemy również przygotować w piekarniku. Dzięki temu nie będziemy musieli użyć oleju do smażenia i zachowamy niską kaloryczność dania. Aby przygotować sporą ilość placków (12-16) potrzebować będziemy:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwoną cebulę

– 1/2 szklanki mąki

– sól

– jajko

– nieco mleka

– przyprawy (według uznania, ale rekomenduje curry i nieco chili)

– piekarnik 😉

Przygotowanie

Zrobienie placków z cukinii to kilka minut pracy. Dokładnie umyte pod bieżącą wodą cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Z czerwoną cebulą (czerwień oprócz smaku poprawi też estetykę) postępujemy tak samo. Z tak przygotowanych składników odciskamy nadmiar wody. Wodę z cukinii możemy odcisnąć za pomocą gazy. Przygotowane składniki odkładamy do miski dodając jajko, sól, pieprz, odrobinę mleka i wcześniej przygotowaną mąkę. Możemy zastosować różne rodzaje jak mąkę pełnoziarnistą, owsianą, czy też kukurydzianą.

Następnie, na blasze z położonym na niej papierem do wypieków nakładamy przygotowane ciasto formując niewielkich rozmiarów kotleciki. Musimy uważać, aby nie były zbyt grube. Kotleciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 15 min, a następnie obracamy i trzymamy kolejne 10 min. W tym czasie kotleciki powinny nabrać pięknego złoto-brązowego koloru.

Tradycyjny niedzielny obiad

W każdym polskim domu są dania, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie niedzielę lub święto. To okazje, gdy rodzina ma więcej czasu dla siebie. Chce go spędzić wspólnie i to najlepiej – przy dobrym jedzeniu. Jak wygląda tradycyjny polski obiad?

Na pierwsze – rosół

Zwyczajowo pierwszym daniem jest rosół. Ta prosta zupa jest podawana nie tylko w domach, ale też na wielu oficjalnych uroczystościach. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjne wesele bez rosołu. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy gotować przez kilka godzin na małym ogniu kurczaka, włoszczyznę oraz wybrane zioła.

Danie główne

To danie ulega zmianom w zależności od rejonu kraju. Często podaje się ziemniaki z kotletem schabowym i mizerią z ogórków. Alternatywą są kopytka ziemniaczane (zobacz przepis od MniamMniam) z sosem pieczeniowym oraz samą pieczenią. Upiec można wiele gatunków mięsa, ale najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa, szynka lub schab w całości. Najczęściej, piecze się ją w żaroodpornym naczyniu. Wspomniane już kluski, robi się z przetartych, gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, soli i jajka. Następnie formuje się sprężystą i lepką masę. Z niej wyrabia się wałeczki, które kroi się następnie na małe kawałki. Mają one romboidalny kształt i odrobinę przypominają zwierzęce kopyta. Dalsze przygotowanie kopytek ziemniaczanych jest banalnie proste. Wrzuca się je na gotującą się wodę. Po chwili unoszą się na powierzchni. To znak, że są już gotowe. Po wyjęciu z garnka warto przelać je chłodną wodą. Czasami, przelewa się je niewielką ilością oleju, żeby się nie kleiły. Ten rodzaj klusek można podawać po odsmażeniu. Nawet jeśli, nie są one równo brązowe z obu stron to nie obniża to ich jakości, ani walorów smakowych. Do pieczeni z kluskami koniecznie należy podać również jarzynę. Porcję niezbędnych witamin może dostarczyć surówka z kapusty, z gotowanych buraczków albo po prostu ogórek kiszony. Jeśli nie mamy żadnego z tych produktów, podać można również gotowane w wodzie warzywa. Ich dodatek jest ważny, ponieważ bilansują one całe danie.

Imprezowa sałatka

Jeżeli szykujesz imprezę, na przykład z okazji urodzin lub imienin, warto podać swoim gościom coś, co ich zachwyci. Bardzo dobrą propozycją będzie sałatka, wykonana z dużej ilości warzyw. Taka kolorowa sałatka będzie nie tylko smakowała wszystkim, ale również będzie wyglądała estetycznie na stole.

Smaczna sałatka dla wszystkich

Przepis na sałatkę z gyrosa: https://www.mniammniam.com/salatka-gyros jest niesamowicie prosty, wykonuje się go bardzo szybko. Aby przygotować tą pyszną i kolorową potrawę, będziemy potrzebować przede wszystkim dużej ilości warzyw, takich jak na przykład: kukurydzę, paprykę czerwoną, paprykę zieloną, por, ogórki konserwowe, cebulę. Jeżeli chodzi o mięso, jakie występuje w sałatce, to najczęściej jest to po prostu pierś z kurczaka. Mięso wcześniej podsmażamy na patelni wraz z przyprawą do gyrosa. Dzięki temu jego smak będzie naprawdę bardzo wytrawny. Następnie układamy je na dnie miski, po czym układamy pokrojoną cebulkę i zalewamy majonezem. Kolejnym składnikiem, naszej warstwowej sałatki będzie kukurydza i ketchup, na to układamy ogórki konserwowe i inne warzywa, po czym zalewamy je pysznym majonezem połączonym z ketchupem lub śmietaną.

Różne sosy do sałatki

Sałatka gyros cechuje się przede wszystkim tym, że można do niej stosować naprawdę różne sosy. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, warto użyć chociażby ostrzejszego ketchupu, który podkreśli smak całej sałaki. Jeżeli jednak wolisz łagodniejsze smaki, to możesz wymieszać majonez ze śmietaną, w ten sposób smak majonezu będzie o wiele łagodniejszy. Śmietana również ma mniej kalorii niż majonez, wiec, jeśli ktoś jest na diecie, na pewno będzie zadowolony z takiej sałatki. Dla fanów czosnku również znajdzie się sposób, na przemycenie tego warzywa. Wystarczy do śmietany lub majonezu wycisnąć go w dużej ilości – w ten sposób otrzymamy naprawdę pyszny sos czosnkowy, który w połączeniu z tą sałatką smakuje rewelacyjnie.

Sałatka gyros to pyszna i szybka w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się podczas wielu okazji, na przykład podczas urodzin.

Pizza gluten-free

Produkty bezglutenowe są coraz bardziej popularne, ponieważ wiele osób cierpi na powszechną już nietolerancję glutenu. Pomimo wielu niedogodności żywieniowych, na rynku znajdziemy na szczęście już coraz więcej produktów bez glutenu, jak również całe przepisy na potrawy bez tego białka. Fani pizzy także nie muszą się martwić, ponieważ bez problemu znajdą przepis na pizze z własnej roboty ciastem jak ten tutaj.

Pizza gluten-free

Przepis na pizze bez glutenu opiera się na mieszance specjalnie dobranych mąk.

Składniki:

– mieszanka mąk bezglutenowych np.: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej lub z sorgo

– 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)

– 1 łyżeczka soli morskiej

– 1/2 szklanki mleka

– 1 opakowanie drożdży instant (7 g)

– 1 łyżeczka cukru

– 2 łyżki oliwy

– 2 białka jajek.

Dodatki do pizzy:

– 5-6 łyżek sosu pomidorowego

– 100 g mozzarelli w kulce + ok. 1/2 szklanki tartej mozzarelli

– 4 plasterki np. szynki parmeńskiej

– 100 g pomidorków koktajlowych

– przyprawy: suszone oregano

– świeża rukola lub bazylia.

pizza w piekarniku

Przygotowanie:

Wszystkie mąki należy ze sobą wymieszać, dodać zmielone siemię lniane i sól. W garnku należy podgrzać mleko (ma być tylko lekko ciepłe), mleko odstawić z ognia i dodać do niego drożdże i cukier, po czym dobrze wymieszać. W kolejnym etapie, do mąki należy wlewać stopniowo mleko z drożdżami, jednocześnie mieszając łyżką. Na koniec do ciasta dodać oliwę oraz białka jajek, wymieszać.

Wszystkie składniki można miksować na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut, po czym odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować 2 tortownice wyłożone papierem do pieczenia, po czym do każdej wyłożyć po połowie ciasta, rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie należy przygotować dodatki do pizzy. Piec w 230 stopni C przez 3 minuty, następnie na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać dodatkami i ponownie piec przez kolejne 7 – 8 minut.

Polskie ciasta

przykład szarlotki w cukrze pudrze

Marzysz o umileniu niedzielnego popołudnia przy kawie? Kupne słodkości to nie to samo, co własnoręcznie wykonane ciasto lub inny deser. Jeśli na co dzień nie orientujesz się w cukiernictwie- już dziś poszukaj idealnego prostego, ale przede wszystkim polskiego ciasta na każdą okazję. Warto posiadać umiejętność pieczenia, ponieważ może nam to w przyjemny sposób umilić każde ponure popołudnie. Nie ma bowiem nic lepszego od kawałka pysznego, aromatycznego i sycącego ciasta w połączeniu z naszą ulubioną kawą. Mniam!

Zatem jakie polskie ciasta warto wykonać? Hitem numer jeden wszech czasów jest szarlotka: https://www.mniammniam.com/szarlotka-na-kruchym-ciescie-przepis-tradycyjny. To jabłeczne kruche ciasto od lat gości na każdym polskim stole. To niezwykle proste do wykonania ciasto. Potrzebujesz tylko kilku rzeczy, większość z nich na pewno posiadasz w lodówce czy szafce kuchennej. Prócz ulubionej odmiany jabłek, przygotuj:

– mąkę

– żółtka

– cukier

– margarynę

– białka

– cynamon

Prawda, że niewiele? Te proste składniki pozwolą ci na uzyskanie idealnej szarlotki w półtora godziny. Kombinacji tego ciasta z jabłkami istnieje kilka. Jedna z nich to wylanie na warstwę z jabłkami ubitych na sztywno białek. To pozwoli na uzyskanie chrupiącej bezy. Palce lizać. nie ma lepszego połączenia niż owoce i beza. To z pewnością ulubiony duet każdego łakomczucha. Potwierdzam- szarlotka z bezą smakuje wyśmienicie.

Kolejna opcja wykonania szarlotki obejmuje wybór spodu pomiędzy biszkoptem lub kruchym spodem. Każdy wybór z pewnością idealnie nada smaku ciastu. Dla każdego coś dobrego. Szarlotka to takie ciasto, które smakuje wspaniale niezależnie od spodu i dodatków. Smak pysznych jabłek gra tam bowiem pierwsze skrzypce.

Teraz już wiesz jakie polskie ciasto będzie idealne na wypełnienie nudnego i smutnego wieczoru przy kawce. Nie ma na co czekać, już dziś poszukaj idealnego przepisu na to cudowne ciasto. Zadowolenie gwarantowane. Z pewnością zniknie ono ze stołu w ciągu godziny, w końcu ciepłe jest najsmaczniejsze. Do dzieła, pyszne ciasto już dziś może gościć na twoim stole!