Na długi czas

szafy chłodnicze

Naturalnym zachowaniem każdego przedsiębiorcy jest potrzeba ograniczania wydatków. W przypadku gastronomii proces taki może być prowadzony na wiele sposobów, ale jednym z najlepszych rozwiązań jest unikanie wyrzucania produktów, które można byłoby wykorzystać. Z pomocą przychodzą szafy chłodnicze.

Continue reading

Jak poprawnie przechowywać kurkumę?

Miłośnicy kuchni Indii nie wyobrażają sobie z pewnością codziennego gotowania bez nieodzownej szczypty kurkumy. Niezależnie od tego, czy stanowi ona składnik gotowej masali, czy element mieszanki, którą sporządzamy samodzielnie, jej odpowiednie przechowywanie zagwarantuje nam najwyższą świeżość przyprawy.

Przechowywanie po zmieleniu

Forma, w której najczęściej przyprawa ta pojawia się w polskiej kuchni, to kurkuma mielona, czyli uprzednio wysuszony i drobno utarty korzeń. To niewątpliwie bardzo wygodny sposób na dodawanie kurkumy do potraw – nie musimy tu poświęcać czasu na każdorazowe mielenie potrzebnej porcji przed gotowaniem.

Jednak trzeba pamiętać, że w przypadku kurkumy mielonej utrata cennych właściwości tej wspaniałej rośliny może nastąpić znacznie szybciej. Dlatego tak istotne jest, by przechowywać ją zawsze w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Mogą być to słoiki z uszczelką albo specjalne pojemniki próżniowe na przyprawy z dołączoną pompką odprowadzającą powietrze.

Przechowywanie korzenia kurkumy

Jeżeli udało nam się kupić wysuszony w całości korzeń kurkumy, najlepiej będzie umieścić go w pojemniku pozbawionym dużego dostępu powietrza. Znaczy to, że pojemnik powinien być dopasowany wielkością do posiadanej przez nas porcji korzenia, co pozwoli przedłużyć jego świeżość. Równie istotne jest, by nie wystawiać kurkumy po ususzeniu na bezpośrednie działanie promieniowania słonecznego.

Słoiczek z korzeniami umieśćmy raczej w zamykanej szafce z przyprawami. Od pewnego czasu w krajowych marketach pojawia się także świeży korzeń kurkumy, który możemy kupić na wagę. Warto pokusić się o eksperymenty kulinarne z kurkumą w tej formie, gdyż ma ona najwięcej prozdrowotnych właściwości. Świeżą kurkumę powinniśmy przechowywać w lodówce, dbając, by nie zbierała się na niej nadmierna wilgoć.

Goździki w kuchni: dlaczego warto?

Goździki to wyjątkowa przyprawa, której systematyczne stosowanie niesie za sobą wiele korzyści. Z pewnością powinna ona znaleźć się w każdej kuchni. Można stosować ją na wiele różnych sposobów, a więc wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Za jej pomocą nadamy potrawie wyjątkowego smaku, a także aromatu.

Naturalny afrodyzjak

Nie każdy wie, że goździki znajdują się w grupie naturalnych afrodyzjaków. Jest to przyprawa polecana w szczególności tym, którzy narzekają na spadek libido. Zwiększa ona ochotę na seks, a także intensyfikuje doznania. W dużej mierze jest to wynikiem sprawniejszego przepływu krwi. Dzięki temu narządy płciowe są lepiej ukrwione, a tym samym bardziej wrażliwe na bodźce.

Niektórzy uważają, że goździki mogą rozwiązać problem przedwczesnego wytrysku. Nie zostało to jednak potwierdzone naukowo. Warto jednak zainteresować się olejkiem na bazie goździków. Można również przygotować go samodzielnie.

Środek przeciwbólowy

Goździki są źródłem wielu składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć, że w ich składzie znajdziemy również eugenol, który działa przeciwbólowo. Omawiana przyprawa może więc okazać się prawdziwym wybawieniem podczas bólu głowy, czy też innych nieprzyjemnych dolegliwości.

Trzeba dodać, że goździki przyspieszają leczenie przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Ich stosowanie nie niesie za sobą negatywnych skutków ubocznych. Wyjątek stanowią osoby uczulone – w ich przypadku może dojść do pojawienia się ostrych reakcji alergicznych.

Patelnia gastronomiczna – jak wybrać?

Każdy lokal chcący serwować wysokiej jakości dania musi zainwestować w odpowiednie wyposażenie kuchni, które pozwoli utrzymać ją w czystości, przyrządzać posiłki sprawnie oraz zachowa walory estetyczne.

Szybsze wydawanie dań

Jednym z elementów wyposażenia spełniającego określone warunki jest patelnia gastronomiczna wykonana ze stali nierdzewnej. W powszechnym dostępie na rynku można odnaleźć dwa podstawowe rodzaje tego urządzenia. Jest to patelnia zasilana prądem oraz odpowiednik na gaz.

Niezależnie od rodzaju możemy mieć pewność, że patelnia znacząco zwiększy efektywność kuchni. Pojedyncze urządzenie w zależności od pojemności misy, między innymi poprzez równomierny rozkład temperatury patelnia usmaży od 50 do nawet 200 kotletów w godzinę.

Wszystkie z urządzeń mają możliwość regulacji wysokości temperatury, nawet do 300 stopni Celsjusza, dzięki czemu w na patelni przygotowywać możemy różnorodne posiłki wymagające smażenia, podsmażania lub duszenia.Urządzenia są też wyposażone w termostat, który uniemożliwia przegrzanie.

Łatwa eksploatacja

Jednym z czynników, który przyczynia się do popularności patelni gastronomicznych jest łatwość użytkowania oraz wysoka wytrzymałość. Patelnie ze stali nierdzewnej dzięki obecności tlenku chromu są odporne na korozję.

Pokrywie patelni gastronomicznych nie zagrażają też różnorodne uszkodzenia mechaniczne lub chemiczne. Z tego powodu możemy czyścić ją bez ograniczeń za pomocą środków chemicznych przy użyciu twardych czyściw. Nawet w takiej sytuacji nie musimy obawiać się o powierzchnię.