Patelnia gastronomiczna – jak wybrać?

Każdy lokal chcący serwować wysokiej jakości dania musi zainwestować w odpowiednie wyposażenie kuchni, które pozwoli utrzymać ją w czystości, przyrządzać posiłki sprawnie oraz zachowa walory estetyczne.

Szybsze wydawanie dań

Jednym z elementów wyposażenia spełniającego określone warunki jest patelnia gastronomiczna wykonana ze stali nierdzewnej. W powszechnym dostępie na rynku można odnaleźć dwa podstawowe rodzaje tego urządzenia. Jest to patelnia zasilana prądem oraz odpowiednik na gaz.

Niezależnie od rodzaju możemy mieć pewność, że patelnia znacząco zwiększy efektywność kuchni. Pojedyncze urządzenie w zależności od pojemności misy, między innymi poprzez równomierny rozkład temperatury patelnia usmaży od 50 do nawet 200 kotletów w godzinę.

Wszystkie z urządzeń mają możliwość regulacji wysokości temperatury, nawet do 300 stopni Celsjusza, dzięki czemu w na patelni przygotowywać możemy różnorodne posiłki wymagające smażenia, podsmażania lub duszenia.Urządzenia są też wyposażone w termostat, który uniemożliwia przegrzanie.

Łatwa eksploatacja

Jednym z czynników, który przyczynia się do popularności patelni gastronomicznych jest łatwość użytkowania oraz wysoka wytrzymałość. Patelnie ze stali nierdzewnej dzięki obecności tlenku chromu są odporne na korozję.

Pokrywie patelni gastronomicznych nie zagrażają też różnorodne uszkodzenia mechaniczne lub chemiczne. Z tego powodu możemy czyścić ją bez ograniczeń za pomocą środków chemicznych przy użyciu twardych czyściw. Nawet w takiej sytuacji nie musimy obawiać się o powierzchnię.