Frytownice gastronomiczne dobrej jakości to jedne z podstawowych elementów wyposażenia w restauracji. Wbrew pozorom pozwalają one przygotować wiele dań, choć nazwa na to nie wskazuje. Dzięki swojej dużej pojemności mogą one służyć do smażenia dla wielu osób w jednym czasie. Jak wybrać dobrą frytownicę i na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Jak wybrać frytownicę?

frytownice gastronomiczne

Decydując się na zakup frytownicy, należy zwrócić uwagę na trzy podstawowe czynniki, którymi warto się kierować. 

  • Misa i kosz- to właśnie od tych dwóch elementów uzależniony będzie komfort pracy, a także prędkość serwowania dań gościom. Na rynku możemy spotkać misy o pojemności od 0,6 do nawet 4 litrów. W przypadku większych restauracji warto zdecydować się na zakup większych mis, co znacznie ułatwi serwis. Wielkość kosza powinna być proporcjonalna do rozmiarów misy
  • Moc – chodzi tu głównie o aspekt rozgrzewania się sprzętu, a tym samym jego gotowości do pracy. Moc powinna być uzależniona od wielkości frytownicy. Niewielka moc przy większych modelach może być niewystarczająca do sprawnego działania
  • Filtry – dobór frytownicy z odpowiednimi filtrami pomoże w zapobieganiu rozprzestrzeniania się zapachu. To także spora pomoc w zachowaniu czystości frytownicy. 

Zasilanie

Frytownice gastronomiczne dostępne na https://gastronet24.pl/12696-frytownice możemy spotkać w dwóch rodzajach: gazowych oraz elektrycznych. Ze względu na sposób zasilania, różnice będą występować również w kosztach eksploatacji, konserwacji, a także samego kosztu zakupu sprzętu. 

Frytownice gastronomiczne gazowe w większości przypadków będą tańszym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy intensywnie korzystamy ze sprzętu. Modele elektryczne także posiadają szereg zalet. Są tańsze w eksploatacji oraz naprawie, a także sama frytownica elektryczna będzie tańsza. Krótko mówiąc, wybór jest już kwestią indywidualnych preferencji.