Jeśli ktoś się zastanawia nad tym, jak wybrać patelnię, która będzie trwała, mocna i odporna na właściwie wszystkie zagrożenia, to odpowiedź jest bardzo prosta – musi to być patelnia żeliwna. Czym się ona konkretnie charakteryzuje, jakie są je moce strony, lecz również i potencjalne minusy, które chętny na taki model nabywca musi brać pod uwagę?

Mocne strony żeliwnej patelni

Co konkretnie powoduje, że żeliwna patelnia cechuje się tak wysoką pozycją na liście różnych dostępnych na rynku modeli? Co sprawia, że jeśli ktoś chce mieć dobry i odpowiednio mocny sprzęt, to wybiera właśnie taki rodzaj patelni? Stoi za tym oczywiście materiał, z którego została wykonana. Ciężkie i solidne żeliwo to coś, co pozostanie trwałe i w niezmienionym kształcie i kondycji przez wiele długich lat. Dzięki temu, że nie ma na takiej patelni żadnej pomocniczej powłoki, nie jest ona w choćby najmniejszym stopniu narażona na zarysowanie. Bardzo równomiernie się nagrzewa,  dzięki czemu smaży się na niej łatwo i przyjemnie. Co więcej, patelnia tego typu przez długi czas utrzymuje temperaturę, co jeszcze bardziej wpływa w pozytywny sposób na wygodę korzystania z takiego modelu. Nie da się również ukryć, że jest w pełni naturalna więc nieszkodliwa dla zdrowia. Jest również uniwersalna, ponieważ dzięki materiałowi może być używana w piekarniku, be żadnego ryzyka jej uszkodzenia.

Czy patelnia żeliwna posiada jakieś wady?

Decydując się na żeliwną patelnię, trzeba mieć na uwadze jednak to, że obarczona jest ona kilkoma bardzo poważnymi wadami, które mogą spowodować, że korzystanie z niej stanie się nieco utrudnione. Przede wszystkim w tym puncie trzeba wymienić to, że jest to patelnia bardzo ciężka. Żeliwo choć mocne, to jednak jest również ciężkie, co nie każdemu będzie odpowiadało. Co więcej, jest to patelnia bardzo droga, a także wymagająca sezonowania przed pierwszym użyciem. Powinna być myta tylko ręcznie, co przy dużej wadze staje się bardzo niewygodne. Na koniec warto mieć uwadze to, że używanie jej oznacza konieczność dodawania dość sporej ilości tłuszczu, aby potrawa nie przywierał do powierzchni.

Jeśli interesują Cię różne typy patelni do wyboru – zajrzyj tutaj