Patelnie ceramiczne są narzędziami, po które w ostatnim czasie zaczęło sięgać coraz więcej osób, interesujących się zdrowym odżywianiem. Wszystko to ze względu na fakt, że używając wysokiej jakości patelni ceramicznej, można z powodzeniem ograniczać spożywanie niezdrowych tłuszczy.

Dwa rodzaje patelni ceramicznych

Patelnia ceramiczna dzieli się na dwa podstawowe rodzaje. Są to bowiem: tradycyjne patelnie ceramiczne, a także patelnie ceramiczne z nieprzywierającą powłoką. Pierwsze z nich cechują zazwyczaj: niezwykła twardość oraz solidność wykonania. Nie można jednak przy ich pomocy smażyć potraw, używając w tym celu niewielkiej ilości tłuszczu. Ograniczając spożycie tłuszczu w swojej diecie, warto sięgnąć po patelnię ceramiczną z nieprzywierającym dnem. Trzeba również liczyć się z tym, że powłoka takiego naczynia jest znacznie delikatniejsza od jej klasycznego odpowiednika.

Szeroki wybór naczyń do smażenia

Dobre patelnie ceramiczne ze sklepu dostępne są w wielu wersjach, które można dobrać w zależności od rodzaju kuchenki, jakiej używamy do przygotowywania potraw. Istnieją więc patelnie dostosowane do wymogów: kuchenki gazowej, elektrycznej, a także płyt indukcyjnych, elektrycznych oraz ceramicznych.