Upieczenie dobrej tarty wcale nie jest proste. Oprócz odpowiedniej konsystencji ciasta koniecznie należy zadbać o właściwe foremki – to one sprawiają, że wypiek ma specyficzny charakter. Tarta to idealne podłoże zarówno pod słodkie, jak i słone (lub wręcz obiadowe) potrawy. Warto dobrze opanować umiejętność pieczenia tego rodzaju ciasta. Dzięki temu problem związany z oryginalnym ugoszczeniem gości zostanie raz na zawsze rozwiązany.

Akcesoria do pieczenia tart to nie tylko foremki. Do niezbędnego sprzętu zaliczamy także różnorakie maty, mieszadła, stolnice i walki. Bardzo przydatne są także specjalne kuleczki na łańcuszku do tart (mogą być np. ceramiczne). Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, w sklepach akcesoriami do pieczenia tart można znaleźć wiele rodzajów wałków. Powszechnie uważa się, że tego typu urządzenie może mieć tylko jeden kształt – walca z uchwytami. Tymczasem istnieje wiele różnych typów wałków. Bardzo wygodne są np. silikonowe z wygiętymi rączkami. Ciekawe są także wałki do dziurkowania ciasta.

cake-168168_1280

Podczas pieczenia tart lub babeczek na pewno przydadzą się specjalne narzędzia do ich formowania, czyli wygodnego układania na powierzchni foremki.