Na półkach sklepowych można znaleźć bardzo wiele profesjonalnych młynków do pieprzu i soli. Pamiętać należy jednak o tym, że poszczególne modele różnią się między sobą nie tylko ceną i wyglądem, ale również wieloma innymi parametrami. Najważniejszą różnicą jest oczywiście zastosowany mechanizm mielenia.

Żarnowe młynki elektryczne

Żarnowy młynek do pieprzu i soli w dzisiejszych czasach cieszy się największym zainteresowaniem. Jak sama nazwa wskazuje głównym elementem mielącym są oczywiście żarna. Młynki tego typu pracują na podobnej zasadzie, jak tradycyjne młynki ręczne. Godne polecenia są przede wszystkim te modele, które posiadają regulacje grubości mielenia przypraw. Sporą zaletą żarnowych młynków elektrycznych jest przede wszystkim to, że nie obniżają one jakości rozdrabnianych ziarenek soli i pieprzu.

Udarowe młynki elektryczne

Na półkach sklepowych można znaleźć także udarowy młynek do soli i pieprzu. Modele tego typu wyposażone są w bardzo ostre ostrza do mielenia, które bez żadnego większego problemu poradzą sobie nawet z bardzo twardymi ziarenkami. Największą wadą udarowych młynków jest to, że niestety nie ma tutaj możliwości ustawienia grubości mielenia. Zarówno pieprz, jak i sól rozdrabniane są na drobny pył. Pamiętać należy również i o tym, że przy dłuższej pracy mechanizm mielenia może się nagrzać, co niestety powoduje automatyczną zmianę temperatury mielonych przypraw. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że zmieniają się walory smakowe oraz jakość soli i pieprzu.