Produkty bezglutenowe są coraz bardziej popularne, ponieważ wiele osób cierpi na powszechną już nietolerancję glutenu. Pomimo wielu niedogodności żywieniowych, na rynku znajdziemy na szczęście już coraz więcej produktów bez glutenu, jak również całe przepisy na potrawy bez tego białka. Fani pizzy także nie muszą się martwić, ponieważ bez problemu znajdą przepis na pizze z własnej roboty ciastem jak ten tutaj.

Pizza gluten-free

Przepis na pizze bez glutenu opiera się na mieszance specjalnie dobranych mąk.

Składniki:

– mieszanka mąk bezglutenowych np.: 3/4 szklanki mąki z tapioki, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 szklanki mąki owsianej lub z sorgo

– 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)

– 1 łyżeczka soli morskiej

– 1/2 szklanki mleka

– 1 opakowanie drożdży instant (7 g)

– 1 łyżeczka cukru

– 2 łyżki oliwy

– 2 białka jajek.

Dodatki do pizzy:

– 5-6 łyżek sosu pomidorowego

– 100 g mozzarelli w kulce + ok. 1/2 szklanki tartej mozzarelli

– 4 plasterki np. szynki parmeńskiej

– 100 g pomidorków koktajlowych

– przyprawy: suszone oregano

– świeża rukola lub bazylia.

pizza w piekarniku

Przygotowanie:

Wszystkie mąki należy ze sobą wymieszać, dodać zmielone siemię lniane i sól. W garnku należy podgrzać mleko (ma być tylko lekko ciepłe), mleko odstawić z ognia i dodać do niego drożdże i cukier, po czym dobrze wymieszać. W kolejnym etapie, do mąki należy wlewać stopniowo mleko z drożdżami, jednocześnie mieszając łyżką. Na koniec do ciasta dodać oliwę oraz białka jajek, wymieszać.

Wszystkie składniki można miksować na małych obrotach miksera przez ok. 5 minut, po czym odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować 2 tortownice wyłożone papierem do pieczenia, po czym do każdej wyłożyć po połowie ciasta, rozsmarować je po całej powierzchni. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie należy przygotować dodatki do pizzy. Piec w 230 stopni C przez 3 minuty, następnie na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać dodatkami i ponownie piec przez kolejne 7 – 8 minut.