Koreczki śledziowe to jedna z najpopularniejszych przystawek, której nie może zabraknąć na udanej imprezie oraz Wigilijnym stole. Ich samodzielne wykonanie jest stosunkowo proste, a potrzebne składniki możemy znaleźć w każdym sklepie. Poniższy przepis podbił serca tysięcy Polaków, gdyż jest on powszechnie znany i lubiany już od ponad stu lat!
Niezbędne składniki
Aby zrobić najlepsze koreczki śledziowe na imprezę potrzebne nam będzie:
- 8 płatów śledziowych (najlepiej z zalewy solnej)
- 8 łyżeczek musztardy
- 1 cytryna
- 1 cebula
- Kilka ziaren pieprzu
- Kilka ziaren gorczycy
- Olej
- 2 lub 3 liście laurowe.
Koreczki śledziowe w pięciu prostych krokach
1. Pierwszym krokiem jest zalanie wszystkich płatów śledziowych oraz pozostawienie ich na całą noc. Opcjonalnie po mniej więcej dwóch/trzech godzinach możemy wymienić wodę na świeżą i dolać do niej odrobinę mleka.
2. Po upływie ośmiu godzin (łącznie z wymianą wody i dodaniem mleka) powinniśmy wyciągnąć śledzie oraz delikatnie je osuszyć, np. przy użyciu papierowego ręcznika.
3. Następnie musimy dokładnie obrać cebulę i posiekać ją w drobną kostkę. Cytrynę wymoczoną we wrzątku lub dokładnie umytą, należy pokroić w plastry.
4. Przedostatnim krokiem jest posmarowanie każdego płata musztardą, posypanie go cebula i ziarnami gorczycy. Tak przygotowane płaty zwijamy i wbijamy wykałaczkę.
5. Ostatni krok to przełożenie płatów do słoika, dodanie do nich cytryny, pieprzu, reszty cebuli oraz liści laurowych. Kolejno musimy zalać śledzie olejem, tak aby całość była przykryta. Gotowe płaty możemy wsadzić do lodówki i pozostawić na noc.
Koreczki śledziowe przepis jest bardzo prosty, dlatego każdy powinien szybko i bezproblemowo wykonać je samodzielnie. Oprócz tego należy pamiętać, że użyta musztarda oraz ilość poszczególnych składników mogże być zależna od naszych preferencji.