Rolmopsy to zawijane, marynowane filety śledziowe. Filety śledziowe pozbawione ości, wypatroszone, bez głowy i ogona są nadziewane przyprawami i dodatkami, jak np. plasterki ogórka, marchwi i cebuli. W polskiej tradycji kulinarnej przystawki takie jak śledź w śmietanie czy właśnie rolmopsy podaje się zwykle przed główną zupą.

Produkcja rolmopsów

Plasterki marynowanego śledzia produkowane są w północnej części Europy już od średniowiecza. Był to jeden ze sposobów przechowywania i transportu ryb, zwłaszcza w okresie bezmięsnego Wielkiego Postu i Wigilii. W ten sposób pakowano i transportowano filety śledziowe w beczkach. Teraz namoczony śledź przecina się na pół i pozbywa się ości. Następuje gotuje się obrane i pocięte marchewki. Połowę śledzia wyjętego z wody należy posmarować musztardą, na wierzchu ułożyć kawałki ogórka, cebuli i marchewki. Całość trzeba zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką. Gotową rolkę rolmopsa wkłada się do słoika i zalewa marynatą. Na wierzch polewa się oliwę. Porcja jednego rolmopsa w rolce powinna ważyć około 100 g, w tym około 60 g samego śledzia.

rolmopsy

Śledzie są zdrowe

Śledź to rodzaj tłustej ryby morskiej, podobnej do łososia, makreli i tuńczyka. Pomimo, że ten rodzaj ryb jest najchętniej polecany przez dietetyków, to oczywiście warto jeść także chude ryby słodkowodne. Co ważne, śledź należy do ryb najmniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi. Mięso śledzia jest tłuste, ale delikatne. Zawiera duże ilości białka, jest także źródłem przeciwutleniaczy (witaminy E i selenu), które redukują stres oksydacyjny w ludzkim organizmie. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 (filet śledziowy zawiera 3181mg omega-3). Główne składniki odżywcze występujące w śledziu to: witaminy z grupy A, B, E, D, a także potas, selen oraz fosfor.