Nasiona szałwii hiszpańskiej już dawno zajęły ważne miejsce w menu osób dbających o swe zdrowie. Dlaczego warto po nie sięgać?

Nasiona chia w walce o zdrowe kości

Po nasiona szałwii hiszpańskiej, znanej też jako nasiona chia, warto sięgać m.in. ze względu na zdrowe kości. W tych niepozornych ziarenkach kryje się sporo wapnia i fosforu, dzięki czemu można wspierać kości i chronić się przed takimi przypadłościami, jak osteoporoza.

Dla dobra układu pokarmowego

Zdrowa dieta, w której nasiona szałwii hiszpańskiej będą się pojawiały regularnie, może mieć rewelacyjny wpływ na układ pokarmowy. Sporo w nich błonnika, dzięki czemu walka z toksynami staje się łatwiejsza, a ryzyko zachorowania na raka jelita grubego znacznie się zmniejsza. Spora zawartość błonnika sprawia jednocześnie, że z nasion chia chętnie korzystają osoby odchudzające się.

Skuteczna ochrona przed wolnymi rodnikami

Wolne rodniki są głównymi sprawcami wielu problemów ze zdrowiem oraz przyczyną zbyt szybkiego starzenia się. Takie dodatki do diety, jak nasiona szałwii hiszpańskiej, mogą skutecznie minimalizować szkody wyrządzone przez te cząsteczki. Efekt? Włączenie chia do diety może pomagać w utrzymaniu lepszej formy, może mieć też korzystny wpływ na wygląd oraz na stan skóry.

Z nasion chia można korzystać na wiele sposobów. Dodawane do sałatek, płatków śniadaniowych oraz jogurtów, będą dla wielu osób świetnym dodatkiem do diety oraz wsparciem w walce o utrzymanie lepszej formy.

Artykuł powstał na podstawie strony Planteon.pl