Prowadzenie profesjonalnej kuchni w restauracji, hotelu czy innym punkcie gastronomicznym to nie lada wyzwanie. W tym celu trzeba pamiętać o wysokiej jakości sprzętu oraz akcesoriów kuchennych używanych w tego typu kuchni. Jednym z narzędzi często używanym jest wałek do ciasta. Ale jaki wałek do ciasta wybrać do użytku profesjonalnego?

Rodzaje wałków do ciasta

Modeli dostępnych na rynku wałków do ciasta jest bardzo wiele. Najpopularniejszymi modelami wałków są: marmurkowe, drewniane, stalowe, z tworzywa sztucznego, silikonowe lub termiczne. Nie wszystkie jednak nadają się do użytku w profesjonalnej kuchni. Do użytkowania w profesjonalnej kuchni poleca się szczególnie wałki wykonane ze stali lub drewniane. Czym one się różnią? Jakie są ich zalety a jakie wady?

Wałek do ciasta drewniany

Drewniane wałki do ciasta mają wiele zalet. Drewniane wałki mają przystępną cenę, na miare budżetu każdej firmy. Odznaczają się także trwałością – drewnianych akcesoriów kuchennych nie trzeba co chwila wymieniać, nie zużywają się szybko, dobrze zakonserwowane drewniane wałki mogą posłuży w kuchni długie lata. Drewno to ekologiczny materiał, bezpieczny dla otaczającej przyrody. Dodatkowo można na nim wygrawerować dane firmy. Drewniane wałki odznacza także łatwość w czyszczeniu, wałki z drewna można myć pod bieżącą wodą wraz z innymi naczyniami. Uwaga nie można ich myć w zmywarce, co jest wielkim mimusem pod kątem użytkowania w profesjonalnej kuchni. Drewno ma powierzchnię antyseptyczną, dzięki czemu nie osiadają na nim drobnoustroje i roztocza. Użytkowanie ich jest zatem bezpieczne. Wałek z drewna i inne akcesoria kuchenne wykonane z tego materiału można kupić w każdym niemalże sklepie z wyposażeniem wnętrz, akcesoriami kuchennymi a nawet w dobrze wyposażonym markecie spożywczym – zatem można bardzo łatwo je kupić. Drewno odznacza się także funkcjonalnością użytkowania. Wałek tego typu nadaje się do wałkowania każdego rodzaju ciasta i nie tylko ciasta, sprawdzi się także w gładzeniu powierzchni masy cukrowej, marcepanowej i innej.

Stalowy wałek do ciasta

Wałek do ciasta (https://www.gastropuls.pl/walki-do-ciasta) wykonany ze stali jest szczególnie polecany do profesjonalnej kuchni. Dlaczego? Stalowe wałki są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Powłoka stalowa sprawia, że ciasto nie przywiera do wałka, dzięki czemu nie ciągnie się, nie uszkadza się. Wałek stalowy jest także lekki, znacznie lżejszy od drewnianego, dzięki czemu ręka użytkownika nie męczy się. Wałki te odznaczają się także łatwością w czyszczeniu. Można je myć w zlewie lub w zmywarce.