Wiele sklepów z przyprawami posiada w swoich ofertach takie, o których istnieniu nie do końca zdawaliśmy sobie sprawę. Nie wiedząc jak jakaś przyprawa smakuje i pachnie, ciężko znać jej zastosowania. Tym razem pod lupę weźmiemy przyprawę cajun. Co to takiego, dlaczego warto ją znać i jakie są jej zastosowania?

1. Przyprawa cajun
Przyprawa cajun to mieszanka niezwykle wyselekcjonowanych przypraw, która w całości daje mocną, charakterystyczną, wyrazistą przyprawę. W jej skład wchodzą bowiem między innymi: papryka słodka, papryka chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebula, seler, sól.

2. Co warto o niej wiedzieć?
Przyprawa cajun kojarzona jest od razu z kuchnią Cayun, która to pochodzi z Luizjany, gdzie wśród smakoszy dominują potrawy na bazie ryżu, mięsa wieprzowego oraz wszystkie te z owocami morza (szczególnie krewetkami, rakami, krabami). To tu bowiem stawia się na wyrazisty, mocny, aromatyczny smak potraw, który powinien być właśnie podkreślony wyjątkowymi przyprawami.

3. Jak wygląda i smakuje?
Przyprawa cajun charakteryzuje się złotobrązowym kolorem a jej smak jest raczej ostry. Osoby, które uwielbiają pikantne przyprawy, powinny zawsze tą przyprawę mieć pod ręką. Na jej bazie można bowiem stworzyć wiele sosów i marynat. Jej cena jest bardzo atrakcyjna – w sklepach z przyprawami z całego świata oraz w internecie, można kupić ją od około 1,50 zł do 2,50 zł za około 50 gram.