Pyszne sosy są ważnym elementem każdej kuchni. To właśnie dzięki nim potrawy mogą nabrać zupełnie nowego charakteru. W chwili obecnej najbardziej uniwersalnym sosem jest beszamel według takiego przepisu, dlatego też warto dowiedzieć się o nim nieco więcej. 

Jakie właściwości ma sos?

Sos beszamelowy zawiera w swoim składzie masło, dlatego też nie można zaliczyć go do niskokalorycznych dodatków. Sos w swoim składzie zawiera również dużą ilość mleka, dlatego też jest to doskonałe źródło wapnia. W sosie beszamelowym można znaleźć również wiele witamin (A, C, B12 i D) oraz drogocennych minerałów. Mowa tutaj przede wszystkim o żelazie, magnezie i potasie. Ze względów na dużą zawartość tłuszczu i cholesterolu nie należy jednak za często spożywać sosu. 

Jakie zastosowanie?

Oryginalny sos beszamelowy może pochwalić się bardzo szerokim zastosowaniem we współczesnej kuchni. Beszamel jest doskonałą bazą do przygotowania wielu innych sosów. Można go oczywiście bezpośrednio dodawać do różnych potraw. Beszamel jest bardzo ważnym elementem lasagne. Na całym świecie dodaje się go do zapiekanek, mousaki i gotowanych warzyw. Nie można zapominać również o pysznych daniach rybnych (np. dorsza, mintaja albo soli). W polskiej kuchni sos bardzo często dodawany jest również do wielu dań mięsnych. Króluje tutaj nie tylko wołowina i jagnięcina, ale również indyk i piersi z kurczaka. Po ten niesamowity sos powinny sięgnąć również te osoby, które chcą przygotować serowe suflety. Kluczem jest przede wszystkim to, aby przygotować odpowiednią konsystencję sosu.