W ostatnich latach na półki sklepowe przebojem wdarły się butelki smakowej wody mineralnej. Reklamodawcy dwoili się i troili, żeby zachwalić napoje de facto doprawiane chemią. Continue reading
Kategoria: Do kuchni
Ocet balsamiczny powinien trafić pod nasze strzechy!
Aceto balsamico to jeden z największych skarbów narodowej kuchni włoskiej. Nie bez kozery nazywany jest „czarnym złotem”, a cena za mały pojemnik oryginalnego octu balsamicznego potrafi sięgać nawet 70 euro. Continue reading
Rozsmakuj się w Japonii!
Nie od dziś wiadomo, że kuchnia azjatycka słynie ze smaków, których próżno szukać w innych zakątkach świata. Należy jednak pamiętać o tym, że gotowanie ma więcej wspólnego z muzyką niż z matematyką. Nie musimy sztywno trzymać się przepisów, czy też używać składników tradycyjnie azjatyckich. Przede wszystkim liczy się improwizacja. Takie podejście do gotowania określa się mianem kuchni Fusion. Continue reading