W dzisiejszych czasach „chemia” jest praktycznie wszędzie. Niestety większość produktów spożywczych posiada naprawdę dużo substancji niekorzystnie wpływających na nasz organizm. Wyroby mięsne są szczególnie drażliwym tematem. Aby zjeść mięso bardzo dobrej jakości musimy mieć naprawdę zaufanego i sprawdzonego sprzedawcę lub przygotować wędliny osobiście. Tylko wtedy możemy być w 100% pewni jakości przetworzonego mięsa.
Wysokiej jakości wędliny domowym sposobem
Szynkowar to urządzenie, które może uwolnić od zamartwiania się nad chemicznym składem spożywanego mięsa. To może wydawać się niemożliwe, ale niskim kosztem możemy sprawić, że wędliny będą odznaczały się jakością najwyższej półki. Trzeba jedynie osobiście się zaangażować i poświęcić kilka złotych na kupno szynkowaru Ale Dobre. Uzbroić trzeba się również w cierpliwość, ponieważ parzenie mięsa powinno trwać nawet 24 godziny! Po takim czasie będzie idealne i zadowoli największego smakosza.
Proste urządzenie, które zapewni domownikom zdrowsze posiłki
Szynkowar jest bardzo prostym urządzeniem. W jego skład wchodzi korpus, element dociskowy, sprężyna i pokrywka z blokadą. Najlepiej, gdy w pokrywce znajduje się termometr, dzięki któremu możemy kontrolować temperaturę mięsa. Gdy mięso będzie już przygotowane, z pewnością dobrym rozwiązaniem jest posiadanie szynkowaru z dodatkowym dnem z uchwytami, co ułatwi wyjmowanie. Na rynku są dostępne nawet modele, które zapewniają dwa różne wsady.
Szynkowar – jedno urządzenie, wiele funkcji
Urządzenie zwane szynkowarem służy nie tylko do wyrobu szynki. Można w nim również wytwarzać salceson, boczek, golonkę, pasztet i wiele innych mięs. Wiele gospodyń domowych jest już zachwycona tym urządzeniem. Należy jednak pamiętać, by wybrać szynkowar o dobrej jakości wykonaniu. W końcu taki sprzęt może służyć przez lata.